Toyota ulaže još pola milijarde dolara u zračni taksi Joby

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2024. u 07:01
Japanski proizvođač automobila najveći je ulagač startup Joby čiji bi zračni taksiji već iduće godine mogli letjeti u Dubaiju/Reuters

Osnivač i izvršni direktor Jobyja JoeBen Bevirt rekao je da se raduje izgradnji proizvodnog saveza s Toyotom.

Toyota je najavila da će uložiti 500 milijuna dolara i povećati svoj udio u Joby Aviationu na više od 20 posto čime će ojačati svoju potporu startupu zračnog taksija koji namjerava pokrenuti komercijalne usluge sljedeće godine.

Ulaganje japanskog proizvođača automobila, koja je Jobyjev najveći vanjski dioničar, dio je šireg strateškog saveza koji pomaže američkoj tvrtki u komercijalizaciji i proizvodnji zračnih taksija, piše FT.

Osnivač i izvršni direktor Jobyja JoeBen Bevirt rekao je da se raduje izgradnji proizvodnog saveza s Toyotom kako bi “stvarno proširio taj novi model prijevoza”. Osnovana 2009., tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji uvrštena je na burzu u New Yorku 2021.

Među nekoliko je startupa i kompanija u svemirskoj industriji koja se nadaju da će viziju “urbane zračne mobilnosti” bez emisija pretvoriti u stvarnost pokretanjem zrakoplova s “električnim vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem” (eVTOL).

Nekoliko startupa bilo je prisiljeno tražiti investitore više sredstava u posljednjih nekoliko mjeseci i pomaknuti rokove za certifikaciju zbog sve jasnijih razvojnih izazova. Niz je i drugih prepreka, poput manjka potrebne infrastrukture i javne potpore.

Joby je među bolje kapitaliziranim igračima u sektoru s prikupljenih više od dvije milijarde dolara prije Toyotine najave. Ukupno ulaganje Toyote bit će oko 900 milijuna dolara. Jobyjev zrakoplov prvi je eVTOL čiji je plan certifikacije prihvatio američki regulator sigurnosti zračnog prometa, Savezna uprava za zrakoplovstvo, i sada pokušava ishoditi puno odobrenje.

Bevirt je rekao da je tvrtka usredotočena na pokretanje prve komercijalne usluge u Dubaiju sljedeće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close