SkyAlps iduće godine otvara bazu u Zračnoj luci Mostar

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2024. u 22:00
Zračna luka Mostar predviđa da će iduće godine primiti 65.000 putnika, u odnosu na procijenjenih 44.000 u ovoj godini/Shutterstock

Naglasak na talijansko tržište dolazi jer Talijani čine najveći dio posjetitelja Mostara.

SkyAlps i Mostar potpisali su ovih dana sporazum prema kojem će talijanski regionalni prijevoznik imati bazu za jedan od svojih Dash 8 turboelisa u gradskoj zračnoj luci i pokrenuti nekoliko novih ruta.

Ovo partnerstvo uspostavljeno je nakon uspješne ponude SkyAlpsa na natječaju osmišljenom za privlačenje prijevoznika davanjem subvencija za stacioniranje zrakoplova u gradu.

Talijani u fokusu
Ovakav razvoj događa je bio očekivan jer je glavni izvršni direktor Zračne luke Mostar još prošle godine nagovijestio da će zrakoplovna kompanija uspostaviti bazu 2025. SkyAlps trenutno obavlja sezonske ljetne letove za Mostar iz Rima, Münchena i Verone​.

Prema sporazumu, održavat će letove do osam odredišta, uključujući Stuttgart, Bari, Napulj, Cataniju i Palermo, uz Rim i München, dok će Verona biti zamijenjena drugom linijom, koja tek treba biti odabrana. Naglasak na talijansko tržište dolazi jer Talijani čine najveći dio posjetitelja Mostara, prvenstveno kao vjerski hodočasnici, piše Ex-Yu Aviation News.

Uspostava baze SkyAlps obilježena je ceremonijom potpisivanja kojoj su prisustvovali lokalni i regionalni dužnosnici. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je: “U protekle tri i pol godine bili ste svjedoci ogromnog truda, rasta i pozitivnih rezultata koje je Zračna luka Mostar postigla pod ovom upravom i upravom. Praktično bez putnika, sada govorimo o 40.000 putnika ove godine na šest ruta koje povezuju Grad Mostar s ostatkom Europe i svijeta”.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona izdvojila je nešto više od 176.000 eura kako bi SkyAlps otvorio svoju bazu. Alex Spinato. Generalni direktor SkyAlpsa za zrakoplovstvo i operacije rekao je:

“Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez potpore lokalnih vlasti i uprave Zračne luke Mostar. Mostar i njegova okolica su među najmanjim regijama, ali je regija s ogromnim potencijalom. Zato smo odlučili da Mostar bude naša druga baza i uvjeren sam da će ta suradnja trajati još dugo”.

Snažan rast
Zračna luka Mostar predviđa da će iduće godine primiti 65.000 putnika, u odnosu na procijenjenih 44.000 u ovoj godini. Uz SkyAlps, i Air Serbia i Croatia Airlines nastavit će održavati svoje subvencionirane usluge iz Beograda odnosno Zagreba, dok su u tijeku pregovori s Pegasus Airlinesom o letovima iz Istanbula.

SkyAlps je započeo s radom u lipnju 2021. kao virtualni zračni prijevoznik i osigurao je svoj certifikat zračnog prijevoznika u siječnju 2023. Cilj mu je proširiti svoju all-Dash 8 flotu na četrnaest zrakoplova unutar sljedeće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close