Izgradnja druge trase žićare koštat će 58 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2024. u 08:24
Foto: SHUTTERSTOCK

Planom proračuna Crne Gore bit će predviđena sredstva i stvoreni uvjeti za nastavak realizacije projekta.

Izgradnja druge trase žičare od lokaliteta Kuk na Lovćenu (iznad Bokokotorskog zaliva) do Cetinja koštala bi 58,32 milijuna eura s porezom na dodanu vrijednost i bez troškova eksproprijacije, rečeno je “Vijestima” u Ministarstvu financija. Kako navode, do ove računice došlo se na osnovu tri analize Prijestolnice Cetinje.

Premijer Milojko Spajić i gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković održali su početkom svibnja sastanak na kojem je jedna od tema bila daljnja izgradnja žičare.

Novac nije u rebalansu
Iako je tada, među ostalim, najavljeno “kako bi se u lipnju mogli stvoriti uvjeti da se iz proračuna izdvajaju sredstva za žičaru”, taj novac nije pronađen u rebalansu ovogodišnjeg proračuna.

“Prilikom posljednjeg sastanka premijera Spajića i gradonačelnika Đuraškovića bilo je riječi o mogućnosti rebalansa proračuna za 2024. godinu ili plana proračuna za 2025. godinu kako bi se stvorili uvjeti za nastavak izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, te pokrenuti natječajnu proceduru koja uključuje projektiranje i izgradnju.

Očekujemo da će planom proračuna Crne Gore za 2025. godinu biti predviđena sredstva i stvoreni uvjeti za nastavak realizacije ovog važnog projekta za naš grad i državu”, rečeno je “Vijestima” iz Đuraškovićevog kabineta.

Cetinje se obvezalo da će stvoriti pretpostavke za nastavak izgradnje projekta žičare, izvršiti niz pripremnih radnji koje uključuju izradu tri analize: studiju opravdanosti, analizu isplativosti i detaljnu studiju prostora.

“Navedene studije Prijestolnica je završila prije zadanih rokova i dostavila ih predsjedniku Vlade i nadležnom ministarstvu”, priopćeno je.

Na upit “Vijesti” zašto rebalansom proračuna nije predviđen novac za nastavak ovog projekta, iz Ministarstva financija pojašnjavaju da rebalansom unutar Kapitalnog proračuna nisu definirane nove aktivnosti (projekti), već su samo izvršene tehničke izmjene zakonskih propisa. obrazloženja pojedinih već postojećih projekata, procijenjenih vrijednosti, kao i relokacija sredstava u okviru već postojećih projekata.

U ovom resoru su naveli da je Cetinje, u skladu sa zaključkom Senata iz siječnja o nastavku izgradnje žičare od Kotora do Cetinja, završila izradu analize opravdanosti, a cost-benefit analizu i detaljnu studiju prostora s procjenom vizualnog utjecaja te projektni zadatak s urbanističko-tehničkim uvjetima odobren od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Predmetnim projektom predviđen je nastavak izgradnje žičare od već izgrađene i funkcionalne stanice Kuk (iznad Boke Kotorske) do međustanice na Ivanovim koritima i krajnje destinacije na Cetinju kod Ljetne pozornice. Ukupna procijenjena vrijednost trase je oko 48,2 milijuna eura bez PDV-a i bez izvlaštenja (oko 85% zemljišta je u vlasništvu države).

Interes konzorcija
Konzorcij koji čine podgorička tvrtka “Novi Volvox” i talijanski “Leitner” zainteresiran je za daljnji nastavak izgradnje žičare do Cetinja s međustanicom na Ivanovim koritima.

Ovaj konzorcij je 14. kolovoza prošle godine pustio u komercijalnu upotrebu žičaru od lokacije “Dub” u Kotoru do lokacije “Kuk” na Lovćenu i za tu dionicu dobio koncesiju od države na 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close