Epidemija ozbiljnih hakerskih napada u susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2024. u 08:23
Foto: SHUTTERSTOCK

Napadi su toliko česti da se događaju svakih 11 sekundi, a u SAD-u i češće.

Američki stručnjak za borbu protiv hakera Simon Taylor upozorio je na epidemiju hakerskih napada i u Srbiji te poručio da svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može dramatično smanjiti rizike od hakerskih napada i ucjena.

Taylor je u izjavi za Tanjug poručio svima da ne odgovaraju na poruke ili mailove nepoznatih osoba i da ne klikaju na sumnjive linkove.

“Budite oprezni s e-mailovima koji na prvi pogled izgledaju kao da bi trebali, ali izgledaju ‘čudno’. Najvažnije je kontinuirano razmišljati o zaštiti podataka i o tome otvoreno govoriti”, rekao je Taylor, koji je osnivač i izvršni direktor HYCU koja je prisutna u Srbiji i planira da se širi.

Pametniji napadači
Napomenuo je da je razvijena platforma koja može vratiti nestale i ukradene podatke u samo 16 minuta, iako su za to potrebni tjedni, ali da je najvažnija prevencija i backup podataka.

Upozorio je i da je sada, kako je rekao, softver za ucjenjivanje nekako izmakao kontroli, te da su napadi toliko česti da se događaju svakih 11 sekundi, a u SAD-u i češće.

Tanjugov sugovornik dodaje da to znači da su napadači – otmičari podataka – sve pametniji. Taylor je izjavio da se ljudi trebaju pripremiti za ove napade i biti svjesni da će doći.

“Kada dođu ti napadi, moraju biti u mogućnosti oporaviti svoje podatke bez obzira na to kakvu organizaciju vode, radi li se o vladi, instituciji ili čak privatnoj tvrtki.”, rekao je.

Kako kaže, broj hakerskih napada ove godine dvostruko je veći nego lani. Taylor objašnjava da su ransomware i otmica podataka sve češće situacije u kojima netko preuzima kontrolu nad nečijim podacima i sustavom tražeći novac kako bi ponovno dobio pristup podacima.

Kao primjer navodi krađu mobitela. “To je kao da vam netko ukrade iPhone, ali umjesto da ukradu sam telefon, zaključaju ga i onda vam kažu da morate platiti kriminalcu da ponovno dobijete pristup telefonu”, rekao je.

Dodaje da je upravo to problem s kojim se suočavaju tvrtke, države i vlade na globalnoj razini. Prema njegovim riječima, pravi utjecaj na poduzeće ili vladu nije samo količina novca koju moraju platiti za oporavak podataka, već i količina rizika koju preuzimaju u smislu zastoja i gubitka klijenata i njihovog povjerenja.

“Na primjer, troškovi koje ćete imati, izgubljena zarada, izgubljena produktivnost bit će 10 do 100 puta veći od stvarnog iznosa otkupnine”, naglasio je.

Ucjenjivačka moć
Zamislite da ste mala kuća s velikim sigurnosnim sustavom i velikim psom, provalnici i lopovi vjerojatno neće doći do vas, ali ako ste velika kuća bez alarmnog sustava i bez psa, postoji mnogo veća šansa da ćete biti meta, primijetio je Taylor.

Kaže da isto vrijedi i za ransomware. “Ako ste velika banka ili vodite cijelu zemlju, percepcija napadača je da si ne možete priuštiti da ostanete bez podataka. Platit ćete da ih dobijete natrag, a to je ono što oni žele – da budu plaćeni Mislim da je najbolje što možemo učiniti da tim napadačima damo do znanja da to nećemo tolerirati”, rekao je Taylor.

Komentirajte prvi

New Report

Close