Ljubo Jurčić: Fakultetski obrazovan čovjek bi trebao imati 3.000 eura plaće

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2024. u 14:29
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Analitičar govori da bi minimalna plaća i prosječna mirovina trebale biti na oko 1000 eura.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o inflaciji i novom Zakonu o lobiranju.

Mjesečna inflacija trenutačno je na 0.3 posto. Ona je jedna od tri najviše inflacije u Europi. Zajedno s Hrvatskom su Belgija i Estonija.

S ekonomske strane stopa inflacije od 2, 3, 5 posto se smatra umjerenom inflacijom i kako kaže Ljubo Jurčić, ona je “zbunjujuća za narod”: “Kad čuju da se smanjuje inflacija, misle da to znači smanjenje cijena, a to je – deflacija. Čim govorimo o inflaciji – cijene rastu”, ističe.

Problemi – akumulacija inflacije

“0.3 posto nije puno, no problem je akumulirana inflacija”, govori Jurčić i ističe da je to prvi problem uz nizak dohodak: “Prosječna bi plaća trebala biti 2000 eura, a sada je na oko 1350 eura. Prosječna mirovina je mala u Hrvatskoj – 600, 700 eura – s tim ste na granici siromaštva.”

Mirovine, kako smo mogli čuti na prosvjedu umirovljenika održanom u ponedjeljak, mogu biti i 250, 300 eura.

“Tako je, kad se odbace povlaštene, braniteljske mirovine zapravo imamo 200-300 tisuća ljudi koji imaju mirovinu oko 300 eura.”

Može li se živjeti od mirovine?

Bi li trebali zauzeti stav da je sve ispod 700-800 eura rubno dostojanstveni iznos?

“Nas politika uči da je ono što sad imamo – najbolje. Kad pogledamo ekonomske političke poteze unazad 30 godina vidimo da su današnje male mirovine i plaće rezultat politika koji su svjesno poduzimali u Vladi. Nama je 2. mirovinski stup iz starog mirovinskog sustava oduzeo preko miljardu eura iz 1. mirovinskog stupa”, pojašnjava Jurčić i dodaje:

“Mirovine nisu mogle rasti zato što je od 1. stupa oduzeta četvrtina prihoda u situaciji dok je broj umirovljenika porastao sa 700 tisuća na preko milijun i 100 tisuća. Tada je Vlada uvela 2. mirovinski stup i napravila dodatni deficit i Vladi i 1. mirovinskom stupu i javni dug”, pojašnjava.

“Ne možemo se izvlačiti na to da je inflacija prirodna jer je ona rezultat odluka Hrvatske vlade. Slušalo se lobiste, interesne skupine i sad to trpe umirovljenici i narod”, rekao je Jurčić.

Balkanski tigar u balkanskoj rupi

Umirovljenici su iskazali potrebu da ih se isključi iz pretplate, primjerice, javne televizije.

“Imate nivo ekonomije koji imate i onda se gleda gdje se može što uštediti i dodati umirovljeniku pa idu na usluge koje daje država i tako indirektno subvencionira umirovljenike primjerice voucherima za struju… No realna mirovina se ne povećava jer morate čitav sustav promijeniti. Ako najnižima dignite mirovinama, morate i svim drugim razinama povećati jer tako čuvate sustav. Vi možete raditi korekcije, ali u nekom ćete trenutku morate napraviti rangiranje u relaciji s izdacima”, ističe.

“Mora postojati socijalna politika koje će iz socijalnih fondova kompenzirati najosjetljivijim građanima”, govori Jurčić.

Vladajući opetovano šalju poruku da se u Hrvatskoj nikad nije bolje živjelo. Čujemo s druge strane jednu drugu Hrvatsku koja smatra da nikad nije bilo gore. Jurčić komentira: “Uvijek se želi stvoriti percepcija bolja nego što je. Gledajući globalno, od industrijske revolucije kontinuirano živimo sve bolje i bolje… slušamo digle se mirovine, plaće, no situacija je slična i u Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj s kojima se koprcamo na dnu Europe”, podsjeća Ljubo Jurčić.

“U spomenutim državama su također rasle i plaće i mirovine”, ističe Jurčić nazivajući to vodostajem koji nas je – zakačio. “Balkanski tigar ostaje u balkanskoj rupi.”

Analitičar govori da bi minimalna plaća i prosječna mirovina trebale biti na oko 1000 eura: “Fakultetski obrazovan čovjek bi nakon godinu-dvije staža trebao imati plaću oko 3000 eura”, procjenjuje Jurčić i zaključuje: “Ako nema perspektivu penjanja na 3000, ide tražiti tu plaću u Europi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close