Cijene rasle sporije, inflacija među najgorima u Europi – da li i trajno?

Autor: Valentina Wiesner/VL , 02. listopad 2024. u 12:30
Nenad Rančić, profesor s Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta, ističe da je za dugi vijek inflacije zaslužno i povećanje plaća u javnom sektoru, na nekim mjestima i po 80%/D. Višnjić/PIXSELL

Usluge su na godišnjoj razini u rujnu poskupjele za 6,2%, hrana, piće i duhan 3,2%, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6%, dok je cijena energije pala za 7,3%.

Cijene dobara i usluga u rujnu su rasle sporije, no baza je od prethodnih poskupljenja još iznimno visoka i Hrvatska ne stoji najbolje u odnosu na ostatak Europe.

Prema jučer objavljenoj prvoj procjeni DZS-a cijene su u odnosu na rujan 2023. u prosjeku bile veće za 1,6%, dok su u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku veće za 0,3%. Nastavljen je blagi silazni trend međugodišnje stope inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena, neprekinut od rujna 2023.

Usluge su na godišnjoj razini u rujnu poskupjele za 6,2%, hrana, piće i duhan 3,2%, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6%, dok je cijena energije pala za 7,3%.

Porast cijene u odnosu na kolovoz za industrijske neprehrambene proizvode bez energije iznosi 2,9%, a za hranu, piće i duhan za 0,2%. Pala je cijena energije, za 2% te usluga 0,7%.

“Generalno pratimo padajuće trendove eurozone, ali smo još među jačima po inflaciji. Međugodišnja stopa inflacije u rujnu 2023. u odnosu na rujan 2024. je 1,6%, za kolovoz 1,8%, srpanjska 2,2%, a lipanjska je 2,4%.

Dakle padamo u odnosu na 2023. U odnosu na ostale članice eurozone u kolovozu smo gori: prosjek im je 2,2%, naš 3% – komentira Nenad Rančić, redoviti profesor s Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu te dodaje da su najviše su rasle cijene usluga – restorani i hoteli gotovo 10% na godišnjoj razini, kao i hrana i piće.

“Logično – turistička je sezona i treba oderati goste – kad ako ne sad? No građani najbolje to osjećaju vlastitim novčanikom, i to uz zamrznute cijene energenata i osnovnih životnih potrepština. Kad se one, s dolaskom hladnijih dana odmrznu, ne vjerujem da će stopa inflacije u Hrvatskoj padati”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close