Balkan Food Festival okupio gastro znalce iz cijele regije

Autor: Nađa Irena Fišić , 02. listopad 2024. u 07:00
Gužva je vikendom bila tolika da se jedva prolazilo, a ugostitelji - iako su trljali ruke - ujedno su padali s nogu od umora. Jer jelo se cijeli dan - od podneva do ponoći/Mitar Mitrović

U deset dana kroz manifestaciju na Kalemegdanu prošlo preko 100 tisuća ljudi.

Preko 100 tisuća posjetitelja prošlo je kroz jedno od najvećih gastro događanja u regiji – “Balkan Food Festival” – koji se održao krajem rujna u Beogradu, u njegovom srcu – Kalemegdanu.

Balkan Food Festival je bio fuzija raznovrsne gastronomije u street food obliku, a bili su predstavljeni i tradicionalni proizvodi ovih krajeva. Predstavnici iz Beograda, Novog Sada, Pirota, Novog Pazara, kao i specijalni gosti iz regije, Makedonije i Slovenije nudili su delikatese u tanjurači, slasna pečenja, specijalitete sa roštilja kao i ukuse i mirise salaša.

Regionalni specijaliteti
Direktor i osnivač Balkan Food Festivala Miloš Vukšić rekao je kako balkanska kuhinja predstavlja spoj Mediterana i bliskoistočne gastronomije.

“Imali smo goste iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, goste iz Srbije koji dolaze u Beograd, poput novopazarskog ćevapa, pirotske specijalitete, uz pečenja i neka kafanska prava, tradicionalna jela ovdje na Kalemegdanu”, rekao je Vukšić.

Specijaliteti brda, gora, planina i ravnica Mediterana i Bliskog istoka spojeni u jedinstvene okuse balkanske kuhinje, privukli su gomile ljudi. Gužva je vikendom bila tolika da se jedva prolazilo, a ugostitelji – iako su trljali ruke – ujedno su padali s nogu od umora. Jer jelo se cijeli dan – od podneva do ponoći.

Nenad Todorovski iz Kumanova, koji živi 12 godina u Beogradu, radi burgere i znaju ga kao Makedonac burger master, specijalno je za festival osmislio jela iz Sjeverne Makedonije kako bi predstavio svoju zemlju.

“Povodom Balkan Food Festivala promijenili smo jelovnik i umjesto burgera predstavili makedonske specijalitete. Odlučio sam prezentirati makedonsku pastrmajliju, gdje je cijela poanta u tijestu. Ono se radi na licu mjesta i nije nalik onom za pizzu, što ljudi često miješaju. Malo sam je usavršio pa na nju stavio mix dimljenih mesa,- vrat i pečenicu, piletinu i slaninu, a umjesto feferona slatko- kisele jalapeño papričice.

Vrhovi se zavrću prema gore i premazuju jajetom, pa pastrmajlija izgleda kao kanu brodić. Tako se stavlja u pećicu i za minutu i pol dobije se fenomenalan i velik obrok. Imao sam i mekice sa sirom, koje su slične srpskim uštipcima, ali mi sir stavljamo gore, dok se sa strane se dobiva tradicionalni makedonski ajvar.

Za ljubitelje mesa, za festival sam pripremio cjepkanu svinjsku butkicu koja se dimila 13 sati u smokeru i servirala se u brioš bunu, sa domaćim sosom, salaticom i prelivena barbeque sosom uz kisele krastavce i chedar sir – otkrio je Nenad, koji inače drži restoran “Makedonac Burger Bar”. Na njegovom se štandu za vikend čekalo i po 45 minuta na pastrmajliju, jer je bilo jako puno gostiju i jedva se stizalo sve njih poslužiti.

Nenad je otkrio kako je kroz deset dana bilo puno turista i posjetitelja, a kod njega je prodano preko deset tisuća porcija.

“Nije samo klopa bila vrhunska, nego i ekipa. Došli su na primjer Slovenci koji su predstavili fenomenalnu kranjsku kobasicu i napravili hit. Sprijateljili smo se i osmislili plan da napravimo gastro turneju po Balkanu – od Vardara do Triglava. Oni kao i ja imaju food truck i planiramo manifestaciju po cijeloj regiji. Da stajemo od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skopja”, – otkrio je planove Nenad.

Pljeskavice u fokusu
Zadovoljan je bio i Piroćanac Bojan Tolić, vlasnik cateringa “Obrok kod Piroćanca”. “Imali smo od ponude peglanu pljeskavicu, koja je 80 posto junetine i 20 posto ovčetine, pravi pirotski specijalitet.

Nudili smo i cjepkanu koljenicu i butkicu odvojenu od masnoća, kostiju i kože. Imali smo sarmice u vinovu listu, kao i staroplaninsku mućkalicu sa četiri vrsta gljiva i još mnogo toga. Najbolje je išla peglana pljeskavica i prodali smo oko 2500 komada – rekao je Bojan.

Inače, uvijek nastupaju na slavnoj manifestaciji Beogradski noćni market, kada se gastro scena seli na jednu noć na beogradske placeve, zajedno s muzikom i pregršt događanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close