Globalni ulagači u niskom startu za povratak na kineske burze

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2024. u 22:00
Iako je još rano i malo je ulagača koji očekuju bum u skorije vrijeme, obećanja iz Pekinga povećala su valuacije kineskih kompanija/Shutterstock

Nakon što je Peking prošlog tjedna najavio poticajne mjere za ekonomiju, burze uzletjele.

Globalni ulagači spremaju se ponovno jače fokusirati na Kinu zahvaljujući velikoj promjeni raspoloženja koju je izazvao službeni Peking poticajnim mjerama namijenjenim za oživljavanje svog gospodarstva, među kojima i interes za dionička tržišta.

Iako je još rano i malo je ulagača koji očekuju kineski bum u skorije vrijeme, vladini potezi usmjereni da se privuče više novca u dionice i poveća potrošnja potrošač povećali su vrijednosti kineskih kompanija, prenosi Reuters ocjene financijskih kompanija koje upravljaju s više od 1,5 trilijuna dolara imovine.

Više prednosti nego mana
“Bit ćemo vrlo disciplinirani, ali sveukupno smatramo da ima više prednosti nego nedostataka”, rekao je Gabriel Sacks, upravitelj portfelja za tržišta u razvoju u Abrdnu koji upravlja sa 677 milijardi dolara imovine. Sacks je rekao je da grupa prošli tjedan “selektivno” kupila kineske dionice i da će čekati detalje iz Pekinga nakon neuobičajeno iskrenih obećanja gospodarske potpore koja su posljednjih dana izazvala nagli burzovni rast.

Rekordne vrijednosti u 16 godina

Kineske i hongkonške dionice imale su prošli tjedan najbolja dnevna ostvarenja u 16 godina.

Tvorničke aktivnosti u zemlji smanjile su se peti mjesec zaredom, a sektor usluga naglo je usporio u rujnu, što sugerira da će Kina možda morati hitno poduzeti korake kako bi ispunila ciljanih pet posto rasta ove godine. Vlada je prošli tjedan najavila niz poticajnih mjera koje su kineske i hongkonške dionice pogurale najbolja (dnevna) ostvarenja u 16 godina.

Dugoročni institucionalni ulagači uglavnom su prošli tjedan ostali po strani jer je aktivnost hedge fondova dovela do burzovne euforije, pokazali su podaci koje je klijentima poslao strateg Goldman Sachsa Scott Rubner. Dionički udjeli uzajamnih fondova u Kini smanjili su se krajem kolovoza na 5,1 posto portfelja, što je najniža vrijednost u proteklom desetljeću, rekao je Rubner.

Povjerenje kineskih potrošača teško je pogodila imovinska kriza izazvana potezima predsjednika Xi Jinpinga da obuzda ogromnu zaduženost u nekretninskom sektoru, procijenjenu na više od bilijun dolara. U međuvremenu su napetosti između SAD-a i Kine eskalirale.

Ublažena ograničenja
Ali ulagači su smatrali da se situacija preokreće nakon što su vlasti u Pekingu obećale da će potrošiti koliko je potrebno da postignu cilj rasta od 5 posto. Kina je također ublažila neka ograničenja za kupnju kuća, smanjila kamatne stope banaka i ponudila brokerima jeftina sredstva za kupnju dionica.

Kineske dionice zabilježile su u ponedjeljak najbolji dnevni porast od 2008., no ulagači su upozorili da ne očekuju više takvih kratkoročnih poteza. “To je tehnički porast vođen likvidnošću”, rekao je George Efstathopoulos, singapurski upravitelj portfelja u Fidelity Internationalu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close