Smart Industry
Održivost plave ekonomije

Pomoću satelitskih slika i AI prate kvalitetu mora, ušli među top pet svjetskih inovatora

U konkurenciji 200 tvrtki koje su ušle u uži krug, Svjetski ekonomski forum uvrstio je hrvatsku tvrtku SeaCras među top pet svjetskih inovatora u području održivosti plave ekonomije.

Tanja Ivančić
01. listopad 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Hrvatska tvrtka SeaCras uvrštena je među top pet svjetskih inovatora s rješenjima u području održivosti plave ekonomije, u sklopu izazova Regenerative Blue Economy Challenge. Izazov je organizirao Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum), uz podršku UN-a, Kraljevine Saudijske Arabije te vodećih svjetskih inicijativa za zaštitu i obnovu morskih ekosustava.

Prijetnje onečišćenja priobalnog mora, devastacija morskih staništa, nedostatak podataka o stanju mora, utjecaj klimatskih promjena, nekontroliran pomorski promet i izlov ribe te obnova grebena neki su od problema za koje su tvrtke trebale predstaviti svoja rješenja. U konkurenciji 200 tvrtki koje su ušle u uži krug te nakon pet krugova evaluacije rješenje SeaCrasa prepoznato je kao jedno od najboljih cjelovitih i inovativnih rješenja.

Kandidati su trebali prikazati kako doprinose lokalnoj i široj zajednici u kontekstu podizanja ekološke svijesti te aktivnosti koje su proveli, prema načelima open data.

Predstavljanje u New Yorku

“Izazov Regenerative Blue Economy postavio je visoke kriterije, prema kojima su tvrtke trebale demonstrirati ne samo svoja tehnološka rješenja već i inovativan pristup stvaranju dodane vrijednosti destinacijama i privatnim kompanijama koje koriste more kao resurs. Nadalje, kandidati su trebali prikazati kako doprinose lokalnoj i široj zajednici u kontekstu podizanja ekološke svijesti te aktivnosti koje su proveli, prema načelima open data, odnosno podataka za sve”, pojasnio je zadatak i ciljeve ovog natjecanja Robert Kopal, glavni znanstvenik SeaCrasa. U izazovu Svjetskog ekonomskog foruma SeaCras je predstavio svoj portfelj proizvoda Coastal Intelligence, temeljen na obradi satelitskih snimaka iznimno visoke rezolucije naprednim algoritmima umjetne inteligencije.

Coastal Intelligence već nadzire okoliš na destinacijskoj i mikrolokacijskoj razini za javne institucije kao što su lučke uprave, ustanove za upravljanje zaštićenim područjima te putničke luke/PD

Portfelj uključuje integrirani nadzor i praćenje stanja mora u priobalju, aplikaciju za demonstraciju korporativne i destinacijske održivosti te mjerenje učinka i ciljeva oporavka morskog okoliša za potrebe ESG izvještavanja. “Ponosni smo i zahvaljujemo na priznanju koje su nam dodijelili iz Svjetskog ekonomskog foruma i njihovih partnera. Do sada smo nagrade dobivali na razini Europske unije, no ovaj globalni kontekst predstavlja novu stepenicu u razvoju tvrtke i prepoznavanju hrvatskih tehnoloških kompanija na svjetskoj razini”, istaknuo je Mario Špadina, direktor SeaCrasa.

Ovo priznanje SeaCrasu Svjetski ekonomski forum predstavit će i na nadolazećem Climate Week NYC 2024 u New Yorku, jednom od najvećih događanja za klimatske aktivnosti na svijetu. “Pokazali smo kako transferom znanstvenih principa na industrijsku razinu stvaramo inovativne proizvode i usluge. Svijet ide u smjeru u kojem se more prestaje tretirati kao beskonačan resurs, a mi nudimo rješenja za ostvarenje tog cilja”, naglasio je Kopal.

Pokazali smo kako transferom znanstvenih principa na industrijsku razinu stvaramo inovativne proizvode i usluge, istaknuo je Kopal/PD

Inače, SeaCras već nadzire okoliš na destinacijskoj i mikrolokacijskoj razini za javne institucije, kao što su lučke uprave Dubrovnik i Korčula, ustanove za upravljanje zaštićenim područjima u jadranskoj Hrvatskoj, nacionalni parkovi i parkovi prirode na Jadranu te putničke luke poput Zadar Cruise Porta, ističu iz SeaCrasa.

Još od 2019. godine SeaCras razvija sustave satelitskog praćenja mora koji imaju najbolji omjer vrijednosti i cijene, globalnu pokrivenost tijekom cijele godine, više od deset puta manju emisiju stakleničkih plinova od ostalih tipova praćenja i neinvazivni su za okoliš, pojasnili su iz tvrtke te istaknuli kako su dostigli status lidera u integraciji novih tehnologija za očuvanje mora kao glavnog resursa.

Ovaj globalni kontekst predstavlja novu stepenicu u prepoznavanju hrvatskih tehnoloških kompanija na svjetskoj razini, ističe Špadina/PD

Suradnja s domaćim institucijama

Predstavnici SeaCrasa su nedavno, sredinom rujna, održali pozvano predavanje na najvećem skupu kruzing industrije u Europi, Seatrade MED u Malagi, gdje je njihov Coastal Intelligence portfelj usluga izabran kao najveća inovacija u industriji u zadnjem desetljeću. A uskoro, početkom listopada, predstavit će isti portfelj u Agenciji Europske unije za svemirski program, u sekciji Turizam i prirodna baština, gdje je drugi put u tri godine proglašen najboljom poslovnom praksom u Europskoj uniji, izvijestili su iz tvrtke.

Uz partnere, SeaCras je službeno pridružen misiji Europskog digitalnog blizanca mora (European Digital Twin Ocean). Poseban naglasak stavljen je na suradnju s istraživačkim institucijama u Hrvatskoj, kao što su Institut Ruđer Bošković, zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, digitalni inovacijski centar Innovamare te Međunarodni institut za klimatske aktivnosti, istaknuli su iz tvrtke.

Uz direktora tvrtke Marija Špadinu i glavnog znanstvenika Roberta Kopala, jak razvojni i istraživački tim čine znanstvenici Stipe Lukin, Robert Šulc te stručnjaci za razvoj poslovnih strategija, marketinga, održivosti poslovanja i financiranja Dražen Nikolić, Davor Blaženčić, Krešimir Steinbauer i Luka Gojčeta.

12

milijuna tona plastike svake godine baci se u more, a njime danas pluta oko 5,3 trilijuna makro i mikroplastike težine 269.000 tona

New Report

Close