Smart Industry
Održivi razvoj

Oslobađanje potencijala umjetne inteligencije za sve

Mnoge zemlje isključene su iz ključnih političkih rasprava, pogotovo kod inicijativa o upravljanju AI.

Poslovni dnevnik
01. listopad 2024. u 22:00
Ključno je zaštititi se od potencijalnih šteta i zlouporaba AI, ali jednako je važno i iskoristiti prilike koje tehnologija stvara za postizanje SDG-ova, pokretanje znanstvenih otkrića i poticanje gospodarskog rasta/Shutterstock

Poput parnog stroja i električne energije, umjetna inteligencija je transformativna, temeljna tehnologija. Ako se razvije do svog punog potencijala, umjetna inteligencija može stvoriti prilike za ljude diljem svijeta, osnažiti poduzeća, mala i velika, potaknuti gospodarski rast, unaprijediti znanost i pomoći čovječanstvu da napravi značajne korake prema postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG).

Ali ostvarivanje potencijala umjetne inteligencije nalaže rješavanje rizika, složenosti i nejednakosti koji trenutno ograničavaju pristup njezinim prednostima. Prvo, moramo preispitati svoje pristupe globalnoj suradnji i upravljanju. Danas je previše zemalja izostavljeno iz ključnih političkih rasprava.

Naime, kao što smo pokazali u novom izvješću, uzorak velikih međunarodnih napora u upravljanju umjetnom inteligencijom izvan UN-a otkrio je da je samo sedam zemalja sudjelovalo u svakom od njih, dok 118 zemalja – prvenstveno na globalnom jugu – nije uključeno. Međunarodna zajednica može i mora biti bolja.

Međunarodni znanstveni panel

Tijekom protekle godine supredsjedavali smo Savjetodavnim tijelom na visokoj razini za umjetnu inteligenciju glavnog tajnika UN-a, skupinom od 39 pojedinaca iz vlade, civilnog društva, privatnog sektora i akademske zajednice koji predstavljaju širok raspon regija, spolova, dobnih skupina i disciplina.

Zajedno smo razvili skup načela i preporuka za međunarodno upravljanje umjetnom inteligencijom, s ciljem da se omogući da tehnologija služi javnom interesu temeljeći je na ljudskim pravima i međunarodnom pravu. Kako bismo uključili različite perspektive i glasove, uključili smo više od 2.000 sudionika iz svake regije, konzultirali više od 1000 stručnjaka, pregledali 250 pisanih podnesaka i održali više od 100 virtualnih rasprava.

Neizvjesnost ne bi trebala dovesti do nedjelovanja, trebaju se osmisliti zaštitne mjere koje se mogu razvijati s tehnologijom i današnjim razumijevanjem.

Dok objašnjavamo svoje izvješće, vjerujemo da ovaj trenutak predstavlja jedinstvenu priliku za međunarodnu zajednicu da postavi temelje za iskorištavanje potencijala umjetne inteligencije, rješavanje ključnih nedostataka u upravljanju i manjka kapaciteta u njezinu razvoju, implementaciji i upotrebi te omogući pravedniji ekosustav umjetne inteligencije. U tu svrhu naše izvješće nudi sedam konkretnih preporuka za poticanje globalne suradnje, uklanjanje nedostataka u upravljanju i stvaranje novih mehanizama koji će svim zemljama omogućiti da iskoriste napredak u tehnologiji.

Tehnička i društvena putanja umjetne inteligencije i dalje je predmet žestoke rasprave, čak i među stručnjacima. To ima smisla, s obzirom na to da je umjetna inteligencija još uvijek u ranoj fazi, a njezine mogućnosti, primjene i upotrebe brzo se razvijaju. Ali neizvjesnost ne bi trebala dovesti do nedjelovanja. Umjesto toga, naglašava potrebu za prilagodljivim zaštitnim ogradama koje se mogu razvijati s tehnologijom i našim razumijevanjem.

Napori u upravljanju stoga se moraju temeljiti i na tehničkoj stručnosti i na globalnim perspektivama. Imajući to na umu, naša prva preporuka je uspostaviti istinski međunarodni znanstveni panel o umjetnoj inteligenciji, koji će okupljati stručnjake iz različitih disciplina i sredina.

Ovaj bi panel surađivao s globalnim organizacijama i inicijativama na prikupljanju, analizi i promicanju istraživanja te bi objavljivao godišnje izvješće o sposobnostima, prilikama, rizicima i neizvjesnostima povezanim s umjetnom inteligencijom. Isticanjem područja dogovora i utvrđivanjem tema koje iziskuju daljnje proučavanje, izvješće bi moglo povećati transparentnost i informirati rasprave o politikama i donošenje odluka. Povjerenstvo bi također moglo provesti usmjerene istrage o specifičnim pitanjima, kao što je kako bi se umjetna inteligencija mogla iskoristiti za otkrivanje novih materijala ili liječenje zanemarenih bolesti.

Osim razmjene znanja, mnogim zemljama potreban je bolji pristup osnovnim resursima umjetne inteligencije kao što su računalna snaga, inkluzivni i reprezentativni skupovi podataka za obuku, kvalificirani talenti i globalni podatkovni okvir. U tu svrhu preporučujemo osnivanje globalnog fonda za umjetnu inteligenciju za potporu razmjeni podataka, izgradnju digitalne infrastrukture, njegovanje lokalnih ekosustava umjetne inteligencije i poticanje poduzetništva.

Također predlažemo stvaranje mreže za razvoj kapaciteta umjetne inteligencije kako bi se proširio globalni pristup talentima i stručnosti te ostvario napredak prema ciljevima održivog razvoja. Kako bi se osigurala standardizacija, regulatorno usklađivanje i koordinirani pristupi etici i sigurnosti, preporučujemo uspostavu razmjene standarda umjetne inteligencije i uključivog foruma za politike za rasprave o upravljanju umjetnom inteligencijom. Te bi se inicijative temeljile na radu agencija UN-a i drugim međunarodnim naporima, promičući interoperabilnost i prekograničnu suradnju.

Učinkovita koordinacija bit će od vitalnog značaja. Da bismo to postigli, predlažemo osnivanje malog, agilnog ureda za umjetnu inteligenciju koji će odgovarati izravno glavnom tajniku UN-a. Taj bi ured djelovao kao središnje čvorište, povezujući i integrirajući različite institucionalne inicijative. Povezivanjem napora pod vodstvom regionalnih organizacija i drugih dionika mogli bi se smanjiti troškovi suradnje i pojednostaviti zajedničko djelovanje.

Izgradnja povjerenja i kapaciteta

Uspostava tih institucionalnih struktura može utrti put uključivijem pristupu upravljanju umjetnom inteligencijom. To je ključno za sprječavanje pojave “jaza u iskorištavanju dobrobiti umjetne inteligencije”, širenje globalnog pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi te oslobađanje punog potencijala tehnologija u nastajanju.

Iako je ključno zaštititi se od potencijalnih šteta i zlouporaba umjetne inteligencije, jednako je važno iskoristiti prilike koje tehnologija stvara za postizanje ciljeva održivog razvoja, poticanje znanstvenih otkrića i gospodarskog rasta. Ostvarivanje ovih prednosti nalagat će izgradnju povjerenja, poboljšanje komunikacije i širenje kapaciteta u mnogim sektorima – područjima u kojima je UN u jedinstvenoj poziciji da olakša suradnju. Nadamo se da će naše izvješće potaknuti hitan globalni razgovor o tome kako umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju održivije i uključivije budućnosti za sve

* Autori članka su Carme Artigas, bivša španjolska državna tajnica za digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, supredsjedateljica je savjetodavnog tijela UN-a na visokoj razini za umjetnu inteligenciju i James Manyika, predsjednik za istraživanje, tehnologiju i društvo u Googleu i Alphabetu, supredsjedatelj je UN-ovog savjetodavnog tijela na visokoj razini za umjetnu inteligenciju

New Report

Close