Smart Industry
Briga o okolišu

Umjetna inteligencija u službi prediktivnog održavanja

Senseye Predictive Maintenance brine o okolišu i doprinosi povećanju održivosti poslovanja.

PD VL native tim
01. listopad 2024. u 22:00
Senseye Predictive Maintenance može smanjiti troškove održavanja do 40 % uz povećanje produktivnosti osoblja do 55 %/LEV DOLGACHOV

Briga o okolišu i održivost prepoznata je kao neizostavni dio poslovanja svake uspješne tvrtke. Uz brojne koristi za samo poslovanje, održivost i briga o okolišu također su i dio marketinških i prodajnih aktivnosti.

U svakoj fazi proizvodnog procesa tema održivosti ima ključni utjecaj na sve odluke po pitanju inženjeringa, proizvodnje i održavanja – od odabira stroja, plana održavanja, kontrole procesa proizvodnje, upravljanja komponentama i materijalima, planiranja investicija, sve do pitanja zdravstveno tehničke sigurnosti.

U svrhu postizanja zadanih ciljeva potrebno je sveobuhvatno koristiti stvarne podatke iz proizvodnje i procesa, bez čega donošenje ispravnih odluka nije moguće. Na taj način postižemo čitav niz koristi – od smanjenja utroška energije, povećanja kvalitete i fleksibilnosti u proizvodnji i sigurnosti do smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Eko-sustav

U svrhu postizanja tih ciljeva Siemens je razvio čitav eko-sustav rješenja, kojeg čine uređaji, softverski alati i usluge čijom primjenom se poduzećima omogućuje digitalna transformacija proizvodnje i cjelokupnog poslovanja. Na taj način poduzeća su spremna uhvatiti se u koštac s izazovima koje pred njih postavlja suvremeno konkurentno okruženje.

Senseye AI platforma za prediktivno održavanje dio je tog eko-sustava te kao i ostali njegovi dijelovi doprinosi smanjenju štetnog utjecaja na okoliš kao i povećanje održivosti. Kroz kontinuiranu analizu stvarnih podataka iz proizvodnje te uvida u zahvate na strojevima, Senseye stvara digitalni otisak proizvodnog pogona.

Senseye stvara digitalni otisak proizvodnog pogona/Stock.Adobe.Com

Također kontinuirano evaluira promjene trendova uzimajući u obzir sve okolnosti pod kojima se određena proizvodnja odvija (recepti, vrsta proizvoda, okolni uvjeti…). Generativna AI stvara model proizvodnje te složenim analizama dolazi do zaključaka o stanju pogona na osnovu kojih korisniku daje podatke potrebne za donošenje ispravnih odluka.

U praksi je potvrđeno da Senseye Predictive Maintenance može smanjiti troškove održavanja do 40 % uz povećanje produktivnosti osoblja do 55 %.

Kontinuirano unapređenje

Neplanirani zastoji mogu uzrokovati povećanje troškova proizvodnje do 25 %, što ima znatan utjecaj na učinkovitost i profit kompanije. Pored toga zahvati na opremi rade se tek nakon nastanka kvara, što donosi veće troškove i produljuje trajanje zastoja.

Siemens Senseye plod je rada stručnjaka s velikim iskustvom u poslovima prediktivnog održavanja. Primjenom suvremenih digitalizacijskih rješenja i holističkim pristupom proizvodnom procesu osigurava kontinuirano unapređenje procesa održavanja.

* Sadržaj omogućio Siemens

New Report

Close