U pola godine prihod od stranih turista 4,13 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2024. u 22:00
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina s bivšom ministricom i europarlamentarkom Nikolinom Brnjac/Neva Žganec/PIXSELL

U drugom tromjesečju prihodi od stranih turista iznosili su 3,32 milijarde eura, što predstavlja rast od 4,36 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od stranih turista u prvoj polovici godine iznosili su 4,13 milijardi eura, što je 7,5 posto ili 288,3 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, javlja Ministarstvo turizma i sporta.

U drugom tromjesečju prihodi od stranih turista iznosili su 3,32 milijarde eura, što predstavlja rast od 4,36 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, odnosno prihodovano je 138,6 milijuna eura više.

“Zadovoljni smo što i financijski pokazatelji potvrđuju kako se profiliramo kao cjelogodišnja destinacija, jer nakon još jedne rekordne predsezone što se tiče turističkih rezultata, sada imamo i rekordne prihode od stranih turista.

To pokazuje kako reforma koju provodimo već daje konkretne učinke, a ulaskom u novu eru upravljanja razvojem turizma očekujemo još snažniji rast hrvatskog turizma”, izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Vijest o rekordnim brojkama stiže nedavno nakon što je Hrvatska stupila još korak bliže svom planu o održivom turizmu.

Naime, nakon završenog procesa e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kao podzakonski akti Zakona o turizmu, na snagu stupaju tri pravilnika: Pravilnik o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Pravilnik o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Pravilnik o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma.

S tim pravilnicima kreće i operacionalizacija reforme upravljanja razvojem turizma na način da će svaki grad ili općina moći definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close