Makedonija zasad odustala od gradnje pruge prema Bugarskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2024. u 07:00
Nikolovski smatra da bi sljedeći korak trebao biti sastanak s bugarskom stranom i zajednički rad na projektu/Shutterstock

Ponuda grčke tvrtke je 250 milijuna eura viša od procijenjene vrijednosti, što vjerojatno dosta govori o isplativosti projekta.

Makedonski zamjenik premijera i ministar prometa i veza Aleksandar Nikoloski izjavio je da je natječaj za željezničku prugu prema Bugarskoj bio neuspješan.

Nikoloski je za Makedonsku televiziju izjavio da ne odustaje od ideje izgradnje željezničke pruge do Bugarske, ali ono što se trenutno predlaže je neizvedivo.

Dodao je kako nema namjeru ponovno raspisivati ​​natječaj u sadašnjem obliku. Nikolovski smatra da bi sljedeći korak trebao biti sastanak s bugarskom stranom i zajednički rad na projektu.

“Moramo sjesti i razgovarati s Bugarskom. Ja bih to napravio čak i sutra, ali pretpostavljam da bi tamo htjeli završiti izbore i formirati političku vlast. Zajedno trebamo izraditi projekt, procijeniti je li ova ruta najbolja opcija, pronaći financiranje i vidjeti postoji li bolja alternativa.

Vjerujem da ima i trebamo zajednički razraditi projekt, pronaći sredstva i raspisati natječaj. To je jedini pristup koji ima smisla. Ako tome pristupimo zajednički kao susjedne zemlje, budući da su granice samo umjetni konstrukti, uvjeren sam da će se to u potpunosti ostvariti”, naglasio je Nikoloski.

Na pitanje je li dio sredstava za željeznicu bespovratna sredstva i hoće li taj novac biti izgubljen ako se projekt ne realizira, Nikolovski je rekao da će sredstva biti izgubljena u svakom slučaju. “Na natječaj se javilo šest turskih i jedna grčka kompanija, prvi put to otkrivam.

Ponuda grčke tvrtke je 250 milijuna eura viša od procijenjene vrijednosti, što vjerojatno dosta govori o isplativosti projekta. Što se tiče ostalih šest, uvjeravam vas da nemaju namjeru graditi. Namjeravaju uzeti akontaciju i nestati. tvrdi Nikoloski. 

Komentirajte prvi

New Report

Close