Telekom Srbija preuzima Mondo, operacija kreće u Sj. Makedoniji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. listopad 2024. u 07:00
Telekom je podnio krajem srpnja makedonskoj Komisiji za zaštitu tržišnog natjecanja prijavu koncentracije u vezi sa stjecanjem pojedinačne kontrole Telekoma Srbija nad tvrtkom Mondo INC/Shutterstock

U okviru Wireless Media Grupe Igora Žeželja, kojoj pripada i Mondo, nedavno se dogodilo nekoliko “preslagivanja” vlasništva.

Telekom Srbija planira kupiti Mondo doo Igora Žeželja. Taj je plan predstavljen makedonskoj Antimonopolskoj komisiji od koje Telekom mora dobiti dopuštenje za ovu kupnju budući da posjeduje tvrtku koja posluje i na tržištu Sjeverne Makedonije. Mondo doo je, između ostalog, izdavač dnevnog lista Kurir.

Prijava koncentracije
Telekom je podnio krajem srpnja makedonskoj Komisiji za zaštitu tržišnog natjecanja prijavu koncentracije u vezi sa “stjecanjem pojedinačne kontrole Telekoma Srbija nad tvrtkom Mondo INC, Vlajkovićeva 8, Beograd”.

U priopćenju makedonska Komisija podsjeća da je Telekom Srbija operator za elektroničke komunikacijske usluge i mreže, registriran za kabelske telekomunikacije, “a od usluga koje pruža izdvaja usluge fiksne i mobilne telefonije, internetske i multimedijske usluge na području Republiku Srbiju”.

“Telekom Srbija ima jedno povezano pravno lice na području Sjeverne Makedonije – Društvo za trgovinu i usluge MTEL DOOEL Skoplje, registrirano za djelatnost žičnih telekomunikacija, odnosno za pružanje sljedećih usluga: javna radio komunikacijska mreža, širokopojasni internet. Pristup internetu, međuoperaterske usluge, javno dostupne telefonske usluge u javnoj pokretnoj komunikacijskoj mreži, usluge emitiranja televizijskog programa, sateliti”, navelo je Povjerenstvo, objavio je N1 Srbija.

Novo zaduživanje obveznicama

Telekom Srbija nedavno je objavio da planira novo izdanje obveznica, ovoga puta – za inozemno tržište, što predstavlja novo zaduživanje kompanije.

Mondo INC navodno je registrirani pružatelj medijskih usluga, “koji proizvodi i distribuira medijske sadržaje putem tri različita kanala (TV, tiskane novine i digitalne web stranice)”, a također pruža usluge oglašavanja i upravljanja internetskim portalima.

Mondo nema povezanih pravnih osoba na području Republike Sjeverne Makedonije, napominje Komisija. Ova koncentracija vlasništva odnosit će se, prema prijedlogu Telekoma kao prijavitelja, na tržište proizvodnje i emitiranja TV programa na području Sjeverne Makedonije.

Povjerenstvo je temeljem dosadašnjeg ispitivanja utvrdilo da predmetna koncentracija može potpadati pod odredbe Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te je pozvalo sve zainteresirane da dostave očitovanja i mišljenja na ovu koncentraciju – za što je rok istekao u kolovozu.

Preslagivanje vlasništva
U okviru Wireless Media Grupe Igora Žeželja, kojoj pripada i Mondo INC, u proteklom je razdoblju zabilježeno nekoliko “preslagivanja” vlasništva.

Jedna od posljednjih u nizu je izdvajanje zasebne tvrtke iz Mondo INC-a – osnivanje sestrinske tvrtke Mondo Adriatic koji je osnovan 5. rujna ove godine, sa 100 dinara osnivačkog kapitala i registriran je za djelatnost “upravljanje gospodarskom osobom”.

Sjedište je na beogradskoj adresi Vlajkovićeva 6A, u neposrednom susjedstvu sestrinske tvrtke Mondo INC (Vlajkovićeva 8). Jedini vlasnik Mondo INC i Mondo Adriatica je WMG Media d.o.o.

Danas Mondo dd ima 100% vlasništvo dviju tvrtki: Firefly production (registrirana za proizvodnju kinematografskih djela, audio-vizualnih proizvoda i televizijskog programa) i Mondo trgovina ogl.

Neke tvrtke iz Wireless grupe prethodno su pripojene Mondu Inc, a zatim ugašene (poput Adria Media Magazina). Mondo doo registriran je kao izdavač dnevnog lista Kurir i vlasnik TV Kurir.

Komentirajte prvi

New Report

Close