Guverner Kalifornije stavio veto na pokušaj reguliranja AI-ja

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2024. u 22:00
Vodeće AI tvrtke, Google, OpenAI i Meta, snažno su lobirale protiv zakona/Shutterstock

Vodeće AI tvrtke, uključujući Google, OpenAI i Meta, protivile su se prijedlogu zakona i snažno lobirale protiv njega.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom stavio je veto na pokušaj reguliranja umjetne inteligencije, navodeći zabrinutost da bi prijedlog zakona mogao ugušiti inovacije nakon intenzivnog pritiska tehnoloških kompanija.

Prijedlog zakona prisilio bi one koji razvijaju najmoćnije AI modele da se pridržavaju strogih pravila, uključujući implementaciju prekidača za isključivanje, kako bi se spriječila katastrofalna šteta, prenosi Financial Times.

Vodeće AI tvrtke, uključujući Google, OpenAI i Meta, protivile su se prijedlogu zakona i snažno lobirale protiv njega, žaleći se da bi preuranjeno zakonodavstvo moglo ugušiti razvoj AI-ja i ugroziti vodeću ulogu Kalifornije u razvoju tehnologije.

Anthropic, koji podržava Amazon i Elon Musk, koji je vlasnik start-upa xAI, podržali su zakon. U pismu državnom senatu, Newsom je branio svoj veto na Zakon o sigurnim i sigurnim inovacijama za granične sustave AI-ja.

Rekao je da bi okvir mogao “ograničiti samu inovaciju koja potiče napredak u korist javnog dobra”, napominjući da u Kaliforniji posluju 32 vodeće svjetske AI tvrtke. Konkretno, rekao je da je ciljanje modela prema veličini – zakon bi zahtijevao testiranje sigurnosti i druge zaštitne mjere za modele čiji razvoj stoji više od 100 milijuna dolara – pogrešan pokazatelj.

To bi moglo dati “javnosti lažni osjećaj sigurnosti u pogledu kontrole te tehnologije koja se brzo kreće” kada bi se “manji, specijalizirani modeli mogli pojaviti kao jednako ili čak opasniji”. Senator Scott Wiener, koji je predložio zakon, rekao je da je “veto prepreka nazad za sve koji vjeruju u nadzor velikih korporacija”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close