Stiže li na vlast u Austriji stranka koja otvoreno koketira s nacizmom? Evo tko je njihov vođa Herbert Kickl

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2024. u 07:14
Čelnik Slobodarske stranke Herbert Kickl, sebe naziva Volkskanzler ili narodni kancelar, što je fraza koju je koristio Adolf Hitler/Reuters

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) pobijedila je na izborima za austrijski parlament ali je malo vjerojatno da će dobiti mandat za sastavljanje vlade s obzirom na to da ostale stranke odbijaju ulazak u koaliciju s njom.

“Pri sastavljanju vlade moraju se poštivati temelji liberalne demokracije a to su: vladavina prava, neovisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, neovisni mediji i članstvo u Europskoj uniji”, rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Austrijski predsjednik je rekao da će se u sljedećim danima “pokazati tko će s kim i što tko želi za Austriju”. Van der Bellen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, uoči izbora nije skrivao da je malo vjerojatno da će mandat za sastavljanje vlade dati slobodnjacima.

“Ja sigurno neću na put prema vladi podržati stranke koje su duboko antieuropske i koje podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine”, rekao je prije nekoliko dana Van der Bellen.

Samo nekoliko koraka od bečke katedrale Sv. Stjepana, austrijska krajnja desnica postavila je predizborne plakate s religioznim stihom pored golemog portreta svog vođe Herberta Kickla: “Budi volja tvoja”.

To je biblijski nadahnuta profesija demokratske poniznosti, inzistira Kicklova Slobodarska stranka (FPÖ). Ali Kickl je snažan kritičar Katoličke crkve i njegovi protivnici otkrivaju zlokobnije odjeke: “Dođi kraljevstvo tvoje”, prethodni stih molitve koji se prevodi kao – dein Reich komme.

Takve dvosmislenosti, kojima naginju, ponekad i otvoreno posuđuju od, jezika mračne austrijske nacističke prošlosti, obilježje su predizborne kampanje FPÖ-a ovog ljeta, piše Financial Times. Na izborima u nedjelju FPÖ se suočava s potencijalno povijesnim izbornim rezultatom.

Po prvi put u poslijeratnoj povijesti, očekuje se da će pobijediti ostale stranke. Pristaše se nadaju se da bi takva pobjeda čak mogla lansirati Kickla, koji sebe također naziva Volkskanzler ili narodni kancelar, što je fraza koju je koristio Adolf Hitler – na čelnu poziciju.

Klimatski komunizam i woke kultura

Tvrdi da ‘klimatski komunizam’ ljudima u ruralnim područjima oduzima mogućnost kupnje pristupačnih automobila, dok woke kultura ograničava pošalice među prijateljima u pubu.

Društvena tjeskoba
Na posljednjim parlamentarnim izborima prije pet godina popularnost FPÖ-a bila je u raspadu. Vodstvo je bilo posramljeno korupcijskim skandalom zbog čega je stranka izašla iz koalicijske vlade. Sada joj ankete daju 27 posto glasova i tijesnu pobjedu nad konzervativnom Narodnom strankom, dominantnoj u austrijskoj politici u posljednjih 70 godina, a koja trenutno vlada u partnerstvu sa Zelenima.

FPÖ je postigao ovaj povratak pod Kicklom slijedeći političku platformu koja je oštro skrenula udesno. Stranka je prihvatila koncepte kao što je remigracija – slanje ljudi s migrantskom prošlosti, čak i ako su austrijski državljani, natrag u zemlju porijekla.

“Prije se razmišljalo da se, da biste bili dio vlade, morate biti prihvatljivi političkom centru. Kickl nije nimalo slijedio tu logiku. Zauzeo je sve tvrđi ideološki smjer i zanimljivo je da to djeluje”, rekao je Bernhard Weidinger, stručnjak za desničarske pokrete u Dokumentacijskom centru austrijskog otpora, institutu za povijesna istraživanja.

Karl Nehammer aktualni je austrijski kancelar i čelnik Narodne stranke koja je dominantna u austrijskoj politici posljednjih 70 godina, a koja trenutno vlada u partnerstvu sa Zelenima/Reuters

Austrija je 2023. imala peti najveći BDP po stanovniku u EU-u i deveti najniži rezultat na Ginijevom indeksu, mjerilu dohodovne nejednakosti. Unatoč blagoj recesiji lani i stalnoj inflaciji, gospodarstvo je snažno i raste, sustav socijalne skrbi jedan je od najboljih na svijetu, a stopa nezaposlenosti na najnižim razinama u povijesti.

Čini se da preporod FPÖ-a opovrgava ideju da je populizam protestni glas ili proizvod ekonomskog obespravljivanja, primjećuju analitičari. Izgleda da Kickl mobilizira podršku zahvaljujući dubljoj društvenoj tjeskobi i nezadovoljstavu za koje nema potpunog objašnjenja, iako se vjeruje da je posljedica brzih tehnoloških i društvenih promjena.

Protivljenje ilegalnom useljavanju, koje je 2022. u Austriji dosegnulo povijesno najvišu razinu, ostaje u središtu politke FPÖ-a, ali to više nije sveobuhvatna tema kao nekoć. Prvi put se spominje na 17. stranici manifesta. “Imigracija je još uvijek u središtu, ali Kickl je stvorio i cijeli tematski park drugih ideja koje jačaju dvije ključne poruke, da su oni stranka ‘pravog’ austrijskog naroda i da su oni stranka slobode”, rekao je Thomas Hofer, austrijski politički konzultant.

Jedna tema instrumentalizirana s očiglednim uspjehom, na iznenađenje političkih analitičara, bila je pandemija Covid-19. Ono što se mnogima u političkom mainstreamu činilo kao “izborno samoubojstvo” bila je Kicklova promocija lijekova za konje kao lijeka za Covid, teorija zavjere i oštrog protivljenja vladinim odlukama, zapravo se pokazalo kao temelj za izgradnju podrške posebno među mladima. Ta je skupina bila najviše pogođena pandemijskim ograničenjima, a najmanje su joj bila potrebna. Na regionalnim izborima u lipnju, FPÖ je bila najpopularnija stranka među osobama od 18 do 29 godina.

27

posto glasova daju ankete FPÖ-u

Pisac govora Haideru
Kickl je također opisao rat u Ukrajini kao političko dobročinstvo koje je otišlo u ludilo, prijeteći da će Austrijance uvući u sukob protiv njihove volje. On tvrdi da “klimatski komunizam” ljudima u ruralnim područjima oduzima mogućnost kupnje pristupačnih automobila, dok woke kultura ograničava pošalice među prijateljima u pubu.

Kickl je rođen u radničkoj obitelji u južnoj austrijskoj državi Koruškoj, a cijeli život bio je autsajder u zemlji u kojoj se politički uspjeh obično gradi obiteljskim vezama i zakulisnim poslovima. Čak ni u svojoj stranci, nikad se nije lako uklopio ni u jedno od njezinih glavnih ideoloških krila i povezanih mreža klubova i bratstava: libertarijance i njemačke nacionaliste.

Nakon što je napustio studij novinarstva i filozofije, njegov uspon u redovima FPÖ-a bio je potaknuo je talent za političku komunikaciju. Postao je pisac govora najuspješnijem vođi FPÖ-a, blistavom Jörgu Haideru, koji je poginuo u prometnoj nesreći 2008.

Tek s padom Haiderova nasljednika, Heinz-Christiana Strachea, koji je 2019. uhvaćen u korupcijskom skandalu poznatom kao “Ibizagate”, u kojem je snimljen kako traži ruski novac u zamjenu za političke usluge, Kickl se preselio u središte političke pozornice, piše Financial Times. 

Komentirajte prvi

New Report

Close