Imate kovanicu od 2 eura u džepu? Za jednu posebnu može se dobiti više od 2.500 eura

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2024. u 11:13
Foto: pixabay

Zato je važno i pomno proučiti svaku takvu kovanicu koja se pronađe u vašem novčaniku.

Kovanica od dva eura ponekad može vrijediti puno više od toga, sudeći po kolekcionarima koji bi dali paprene iznose da je posjeduju. Zato je važno i pomno proučiti svaku takvu kovanicu koja se pronađe u vašem novčaniku, a Fenix Magazin donosi i kako. 

Naime, važno je da se radi o kovanici koja je izdana u vrlo malo komada jer se radi o ”posebnoj kolekciji”, a jedna takva je dolazi iz Njemačke, gdje jedan novčić vrijedi i do 1.000 puta više. U ovom slučaju radi se o Kölnskoj katedrali koji je u Njemačkoj izdan 30 milijuna puta, a jedna greška na njemu zapravo je izazvala dramatičan rast njene vrijednosti.

Ona je bila izdana 2011. godine, a u optjecaj su ušle krivo kovane kovanice. Na sebi ima zlatnu katedralu, a ispod piše malim slovima Sjeverna Rajna-Vestfalija”, dok je zlatni motiv okružen dvanaest zvjezdica i godinom 2011. Međutim, na sebi ima nepravilne reljefe kod kojih motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, zbog čega je smatra ”krivom”. Upravo takva, baš zato što nije jasno koliko je kovanica u optjecaju, se na eBayu prodaje za čak 2.500 eura.

Za ipak znatno manji iznos, ali i dalje visok, prodaju se i kovanice iz Vatikana iz 2005. Na kovanici od dva eura za Svjetski dan mladih u Kolnu ”“XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU”, prikazana je njemačka zgrada na vatikanskoj kovanici. Ona se i bez tiskarske greške prodaje za više od 200 eura jer ih je tek 85.000. 

Komentirajte prvi

New Report

Close