OpenAI se okreće prema profitu, Altman pregovara oko udjela

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2024. u 22:00
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja koji razmišlja da postane korporacija za javnu dobrobit u pokušaju da bude privlačniji ulagačima/Reuters

Brzorastući startup za umjetnu inteligenciju prikuplja šest milijardi dolara kapitala.

OpenAI napreduje s planovima za restrukturiranje prema profitnoj tvrtki unutar kojih se vode razgovori da se izvršnom direktoru Samu Altmanu dodijeli udio u kompaniji.

Startup za umjetnu inteligenciju razmišlja o tome da postane korporacija za javnu dobrobit, vrsta profitnog subjekta posvećenog poboljšanju društva, u pokušaju da bude privlačniji ulagačima, otkriva Financial Times.

Altman je također u preliminarnim razgovorima o stjecanju vlasničkog udjela u tvrtki. Proizvođač ChatGPT-a postao je jedna od najvrednijih tvrtki u Silicijskoj dolini koja je u procesu prikupljanja više od šest milijardi dolara kapitala uz valuaciju od 150 milijardi dolara.

Profit (ni)je srž misije
Jedna od uvjeta jest i onaj da kompanija postane potpuno profitabilan subjekt u iduće dvije godine ili bi ulagači mogli tražiti svoj novac natrag, rekli su izvori upoznati sa situacijom, dodajući da ugovor još nije finaliziran.

“I dalje smo usredotočeni na izgradnju umjetne inteligencije koja će biti od koristi svima i, kao što smo već rekli, radimo s našom upravom kako bismo bili u najboljem položaju za uspjeh u našoj misiji. Neprofitna organizacija je srž naše misije i nastavit će postojati,” rekli su FT-u iz OpenAI-ja.

Razgovori su uslijedili nakon što je glavna tehnološka direktorica Mira Murati objavila da napušta tvrtku. Bob McGrew, glavni istraživač i Barret Zoph, potpredsjednik istraživanja, također su rekli da odlaze. U poruci koju je podijelio sa zaposlenicima, Murati je rekao: “Nakon dugog razmišljanja, donio sam tešku odluku da napustim OpenAI”.

Naklonjeniji ulagačima
Ostavke su pokrenule promjenu menadžmenta u tom brzorastućem startupu koji se posljednjih mjeseci pokušao restrukturirati kako bi postao naklonjeniji ulagačima i zadržao prednost nad Googleom i drugim konkurentima.

OpenAI je osnovan kao neprofitna organizacija posvećena osiguravanju da opća umjetna inteligencija, čiji je cilj repliciranje ljudske inteligencije, koristi cijelom čovječanstvu.

U 2019. tvrtka je promijenila strukturu “ograničene dobiti”, što joj je omogućilo prikupljanje velikih količina kapitala. Tijekom godine OpenAI je doživio nekoliko odlazaka visokog profila. Samo dva od 11 osnivača ostala su nakon što je Greg Brockman u kolovozu najavio da će uzeti dopust do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close