Zeleno gospodarstvo
Brezje

Zbrinuli 100.000 tona otpada, ‘zamijenit’ će ga poslovnim zgradama i pogonima

Na ulazu u Varaždin gotovo 20 godina gomilao se balirani otpad, sanacija konačno pokrenuta.

Ana Roksandić
26. rujan 2024. u 07:13
Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ističe kako procjedne vode iz otpada nisu zagadile podzemne vode, ali kako se ipak nikako nije smjelo odlagati na toj lokaciji/PD

Varaždin je uspio riješiti problem zbrinjavanja gotovo 100.000 tona nagomilanog komunalnog otpada u Gospodarskoj zoni Brezje na samom ulazu u Varaždin. Riječ je o problemu koji je dugo mučio ovaj grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Komunalni otpad gomilao se na ulazu u Varaždin od 2005. do 2013. nakon što je zatvoreno odlagalište u Gornjem Knegincu, a prethodni pokušaji rješavanja baliranog otpada završavali su sudskim sporovima i odugovlačenjem problema.

Ugovor o sanaciji odlagališta potpisali su lani gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predstavnici izvođača radova, odnosno tvrtke CE-ZA-R i zajednice ponuditelja HIS. U listopadu 2021. imenovan je projekti tim koji vodi voditeljica povjerenstva Mirka Jozić. Njihova zadaća bila je provođenje svih pripremnih aktivnosti radi konačnog zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju.

Jozić: Projekt je uz sve utege, pripremljen dobro i kao takav dobio je čak 100 posto bespovratno financiranje FZOEU-a.

Utezi iz prošlosti

“Same pripremne radnje, nakon imenovanja tima za pripremu i provedbu projekta trajale su nešto manje od dvije godine, sve do okončavanja provođenja postupka javne nabave, nakon kojeg je u svibnju 2023. godine donesena Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za sanaciju zatvorenog odlagališta otpada u Brezju. Tijekom pripremnih radnji izrađeni su i od nadležnih tijela usvojeni Sanacijski program, Elaborat zaštite okoliša te Glavni projekt na temelju kojeg je ishođena građevinska dozvola za sanaciju. Ti dokumenti su bili podloga za izradu natječajne dokumentacije i provedbu postupka javne nabave”, objasnila je Jozić.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj potvrdio je da su radovi krenuli početkom 2024. godine i prema planu trajat će do jeseni 2025. godine.

“Ono što mene kao gradonačelnika Varaždina posebno veseli je činjenica da će se na ovom dijelu zemljišta u Brezju omogućiti postojeća prostorno-planska namjena, a to je izgradnja građevina proizvodno-poslovne namjene od strane zainteresiranih investitora čiji interes je iz dana u dan sve veći. Kada ovo područje umjesto otpadom bude ‘zatrpano’ poslovnim zgradama, proizvodnim halama, kada postane magnet za visokoobrazovane kadrove koji će stvarati nove vrijednosti, tada mogu reći da je projekt završen jer taj projekt je za mene puno širi i puno više od samog uklanjanja otpada”, rekao je Bosilj.

Mirka Jozić, projektni tim

Projekt je vrijedan 29 milijuna eura, a do sada je odvezena i zbrinuta gotovo jedna trećina ukupnog otpada s lokacije. Paralelno s odvozom i zbrinjavanjem otpada ispituje se i sanira tlo.

“Projekt je uz sve utege iz prošlosti koji su ga opterećivali i pravno i financijski, pripremljen dobro i kao takav dobio je čak 100 posto bespovratno financiranje od Fonda za zaštitu okoliša. To predstavlja značajno olakšanje za proračun Grada Varaždina radi normalnog funkcioniranja grada i financiranja drugih projekata od interesa za građane”, pohvalila se Jozić.

Veliko pitanje nakon 18 godina otpada na nepropisnoj lokaciji bilo je moguće zagađenje voda, s obzirom na to da se nalazi unutar III. zone zaštite vodocrpilišta Vinokovščak, Varaždin i Bartolovec. Najbliže vodocrpilište je Varaždin koje se nalazi na zapadnoj strani uz granicu s naseljem Gojanec, oko 4,7 kilometara sjeverozapadno od lokacije zahvata, dok je drugo najbliže vodocrpilište Bartolovec, oko 5,3 kilometara sjeveroistočno od lokacije zahvata.

No Bosilj uvjerava kako se na temelju ispitivanja uzoraka vode može zaključiti da procjedne vode iz otpada nisu zagadile podzemne vode. Na tlo ispod otpada, položena je vodonepropusna folija i otpad je baliran u plastičnu foliju. Sve to spriječio je cijeđenje otpadnih voda u podzemlje. pojašnjava gradonačelnik koji naglašava kako se ipak nikako nije smjelo odlagati na ovoj lokaciji.

29

milijuna eura vrijednost je projekta, a sanacija će trajati do jeseni 2025.

Za dobre projekte ima novca

Upitan čini li se što kako bi se spriječilo ponavljanje ilegalnog zbrinjavanja otpada u budućnosti, Bosilj kaže: “U Hrvatskoj imamo zakone i trebamo ih poštivati, to su mjere – ponašanje u skladu sa zakonskim propisima. Smatram da nema smisla govoriti o mjerama protiv kršenja zakona, ovako nešto kao što je odlagalište otpada u Brezju se ne smije i ne može ponoviti. To nije bilo rješenje ni 2005. godine, pa čak niti privremeno. Tadašnja gradska vlast dozvolila je komunalnom društvu privremeno odlaganje otpada na lokaciji Brezje, a inspekcijske mjere bile su toliko ‘učinkovite’ da se otpad zadržao na lokaciji više od 18 godina. To je jednostavno nedopustivo”.

Bosilj kaže kako i drugi čelnici lokalnih vlasti koji imaju sličan problem trebaju biti fokusirani na projekte i okružiti se najboljim ljudima. Vjeruje kako se treba gledati dugoročno, jer za velike strateške projekte i značajnije promjene potrebno je vrijeme i potrebni su ljudi koji će to napraviti. “Čak se usudim reći da novac nije problem, jer dobri projekti uvijek nađu svoj izvor financiranja”, zaključuje gradonačelnik Varaždina.

New Report

Close