Zeleno gospodarstvo
Resursna učinkovitost

Burza otpada: Do sekundarnih sirovina uz virtualnu tržnicu otpada HGK

Veće korištenje sekundarnih sirovina i vraćanje vrijednih materijala u proizvodne procese.

Promo
25. rujan 2024. u 22:00
U sklopu posljednje konferencije HGK Podržimo održivo u rujnu podijeljene su nagrade za održivost ESG rating HGK/PD

Jedna od ključnih aktivnosti u Europskom zelenom planu usmjerena je na tzv. resursnu učinkovitost, što je u posljednjih nekoliko godina posebno došlo do izražaja kada su europske tvrtke bile suočene s nedostatkom sirovina.

Resursna učinkovitost podrazumijeva povećavanje korištenja sekundarnih sirovina i vraćanje vrijednih materijala u proizvodne procese uz poštivanje svih standarda kvalitete.

U Hrvatskoj postoji nekoliko primjera modela kružnog gospodarstva koji su dosegnuli svoj puni potencijal – gdje je sekundarna sirovina postala osnova cijelog jednog poslovnog modela.

Staro rješenje za novi problem

Veća dostupnost sekundarnih sirovina pridonijela bi ublažavanju posljedica rasta cijena primarnih sirovina iz uvoza.

ESG Akademija

Na posljednjem izdanju konferencije HGK Podržimo održivo u rujnu predstavljen je jedan takav model. U sklopu kolekcije Krie X Provir, ribarske mreže koje više nisu za upotrebu i najlonski otpad postali su dio modne industrije, tj. sirovina za proizvodnju vlakna Econyl od kojeg se proizvodi tekstil.

Nagrade za održivost ESG rating HGK koje su dodijeljene u sklopu konferencije također su inspirirane jednim takvim modelom. U suradnji s Regeneracijom iz Zaboka za fizičke je nagrade korišten reciklirani tekstil. Svaka nagrada sadrži neku materiju izdvojenu iz tog proizvodnog sistema, a izvori sekundarne sirovine su i otpad i industrija i građanstvo.

Svi oni koji žele ponuditi ili preuzeti otpad kao sekundarnu sirovinu, mogu to učiniti na virtualnoj tržnici otpada Hrvatske gospodarske komore – Burza otpada. Radi se o usluzi Hrvatske gospodarske komore koja je dostupna na platformi e-usluga HGK Digitalna komora.

Platforma funkcionira po principu ponude i potražnje bez potrebe za posrednicima, čime je značajno olakšana dostupnost sekundarnih sirovina.

Burzu otpada mogu koristiti sve tvrtke koje su stvorile ili koje potražuju određeni otpadni materijal. Primarno je namijenjena tvrtkama iz sektora komunalnog gospodarstva i sakupljanja posebnih kategorija otpada s jedne strane kao ponuditeljima i tvrtkama u prerađivačkoj industriji kao korisnicima sekundarnih sirovina.

Tamara Kelava, oditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK/PD

“Sekundarne sirovine su staro rješenje za novi problem. Iskorištavanje sekundarnih sirovina i poticanje njihovog korištenja u proizvodnim procesima imat će sve veću važnost te će se sve više naglašavati potreba za korištenjem sekundarnih materijala u razvoju budućih sustava gospodarenja otpadom.

Veća dostupnost sekundarnih sirovina na domaćem tržištu pridonijela bi ublažavanju posljedica rasta cijena primarnih sirovina iz uvoza. Time će i Burza otpada u budućnosti imati sve veći značaj,” poručuje voditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo HGK Tamara Kelava.

Kelava ističe da su u HGK svjesni da u domeni kružnog gospodarstva tvrtke imaju još puno nepoznanica i izazova. Imamo odlagališta na kojima leži otpad koji nije adekvatno sortiran, dok su ga naše tvrtke prisiljene uvoziti. Prostora za napredak ima i u razini suradnje svih koji su uključeni u ovaj lanac vrijednosti. Strateški planovi Europske unije do 2030. godine te vezana regulativa uključuju ambiciozne ciljeve.

“Uz usluge kao što je Burza otpada, trudimo se maksimalno pomoći tvrtkama da drže korak s novog regulativom i da razviju ispravan pogled na kružno gospodarstvo. Ono nije samo neki usputni održivi projekt, već integralni dio poslovnog modela koji sa sobom donosi i inovacije i konkurentnost. Upravo je to jedna od lekcija koju želimo prenijeti našim polaznicima ESG akademije HGK, koja uključuje i specijalizirano izdanje o kružnom gospodarstvu,” rekla je Kelava, najavivši novi jesenski ciklus Akademije za koji već primaju predbilježbe.

Do sirovine u par koraka

Radionice o kružnom gospodarstvu u sklopu ESG akademije HGK fokusiraju se na integraciju principa kružnog gospodarstva u poslovne modele, s ciljem razumijevanja kako tvrtke mogu transformirati svoje operacije i lanac vrijednosti za smanjenje otpada, kako mogu povećati efikasnost resursa i kako mogu stvoriti održiviji i inkluzivniji ekonomski sustav.

Polaznici prolaze i kroz praktične strategije za implementaciju kružnih praksi u različitim industrijama, uzimajući u obzir trenutne trendove i predviđanja za budućnost, s posebnim naglaskom na inovacije, regulativu i poticanje suradnje između sektora.

Hrvatska u dogledno vrijeme mora ispuniti određene ciljeve u gospodarenju otpadom. Odgovarajući alati i edukacija ključni su za pomoć hrvatskim tvrtkama u implementaciji modela kružnog gospodarstva. Za korištenje Burze otpada potrebno je registrirati se na platformi Digitalna komora te pratiti jednostavne obrasce za ponudu ili potražnju određenih sirovina. Navigacija je brza i jednostavna.

Burza prikazuje popis tvrtki koje nude ili potražuju određenu vrstu otpada. Tvrtke navode koji im je otpad potreban ili koji otpad nude, uz jasno navedene količine, učestalost i mogućnosti prijevoza. Oni koji i sami žele ponuditi određeni otpad to mogu učiniti u samo par koraka te prema potrebi priložiti i dodatnu dokumentaciju ili fotografije.

New Report

Close