Snažan rast dobiti Dunav osiguranja u prvih šest mjeseci

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2024. u 07:19
Društvo je ostvarilo bruto premiju od 24,5 milijardi dinara, što predstavlja godišnji rast od 14,8 posto/Shutterstock

Od početka godine dionice Dunav osiguranja oporavile su se za 39 posto na 1.304 dinara.

Vodeća srpska osiguravajuća kuća Dunav osiguranje (DNOS) objavila je polugodišnje poslovne rezultate koji pokazuju snažan rast profitabilnosti, nakon nastavka rasta premije uz smanjeni rast troškova.

Dunav je u razdoblju siječanj-lipanj ostvario konsolidiranu neto dobit u iznosu od 1,9 milijardi dinara, što predstavlja rast od 105 posto u odnosu na prošlu godinu uz doprinos svih podružnica, osim banjolučke podružnice Dunav auto. Matica je u prvih šest mjeseci doprinijela ukupnom rezultatu s 1,3 milijarde dinara.

Društvo je ostvarilo bruto premiju od 24,5 milijardi dinara, što predstavlja godišnji rast od 14,8 posto. Obračunata premija neživotnih osiguranja, koja dominiraju prihodima, porasla je za 14,1 posto, dok je premija životnih osiguranja rasla po stopi od 21,4 posto, pišu analitičari Momentuma.

Doprinos konačnim rezultatima dali su i prihodi od ulaganja fondova osiguranja koji su skočili 24 posto na 1,05 milijardi dinara, prvenstveno zbog rasta prihoda od kamata.

Kada je riječ o troškovnoj strani, rashodi za naknade šteta i ugovorene iznose porasli su za 11,6 posto na 10,1 milijardu dinara i uglavnom se odnose na likvidirane štete neživotnih osiguranja (67,3 posto), životnih osiguranja (14,3 posto) i udjela u reosiguranju. te retrocesijska potraživanja (16,8 posto). Troškovi ovrhe također su rasli sporije te su dosegli 5,6 milijardi dinara, uz godišnji rast od devet posto.

Od početka godine dionice Dunav osiguranja oporavile su se za 39 posto na 1.304 dinara, što društvu daje tržišnu kapitalizaciju od 19,8 milijardi dinara (oko 185 milijuna eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close