Mnogi su izgubili velike novce: Ako primite ovaj poziv, odmah poklopite jer je u pitanju prevara

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2024. u 07:40
Foto: Unsplash

​U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava građana koji su oštećeni tzv. investicijskim prijevarama.

Iz policije ponovno upozoravaju građane na investicijske prijevare. Naime, građani primaju pozive s nepoznatih brojeva pri čemu im pozivatelji nude ulaganja u kriptovalute te obećavaju višestruku zaradu, no u pitanju je prevara.

​U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava građana koji su oštećeni tzv. investicijskim prijevarama.

Radi se o situacijama u kojima građani zaprimaju telefonske pozive s njima nepoznatih brojeva telefona, te im osobe s druge strane linije, koje govore neki od slavenskih jezika, nude ulaganja u kriptovalute te obećavaju brz porast vrijednosti kriptovaluta i višestruku zaradu. Također im lažno prikazuju kako su, temeljem prethodnih ulaganja u kriptovalute ostvarili zaradu, te kako im radi isplate, trebaju dostaviti identifikacijske i verifikacijske podatke koji služe za instalaciju aplikacija za internetsko bankarstvo na pametnim telefonima i/ili brojeve tokena i jednokratnih PIN brojeva za potvrđivanje bankovnih transakcija, navode iz policije.

U oba slučaja radi se isključivo o protupravnim aktivnostima kriminalnih organizacija iz inozemstva, koje prilikom telefonskih poziva koriste aplikacije koje lažno prikazuju telefonske brojeve hrvatskih telekomunikacijskih operatera na zaslonima telefona hrvatskih građana.

Ako im građani dostave podatke o svojim platnim karticama ili identifikacijske podatke koje se odnose na njihovo internetsko bankarstvo, počinitelji iz inozemstva u mogućnosti su im u vrlo kratkom vremenu prisvojiti sav novac koji imaju na svojim računima, te u njihovo ime ugovoriti brzi gotovinski kredit i tako dobiveni novac prebaciti na svoje račune u inozemstvu. Ovakvim kaznenim djelima građani mogu biti oštećeni u iznosima i preko 100 000 eura.

Iz policije se objavili nekoliko važnih savjeta građanima:

– uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva,

– odbijte nenajavljene telefonske pozive o mogućnostima ulaganja,

– budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit,

– čuvajte se budućih prijevara – ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima i

– obratite se policiji ako smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom.

Više informacija o kaznenim djelima u kibernetičkom prostoru dostupne su OVDJE te je ondje na interaktivnoj karti Hrvatske moguće pronaći podatke o tome gdje možete prijaviti kazneno djelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close