Kokina valionica imat će kapacitet 45 milijuna pilića godišnje

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2024. u 22:00
Čelnici Vindije i Koke (u sredini Stjepan Sabljak i Nenad Klepač) ističu da hrvatsko peradarstvo 'apsolutno može osigurati vlastitu samodostatnost peradskog mesa za domaće potrebe'/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

U Varaždinu predstavljena samostalno financirana investicija od 20 mil. eura.

Tvrtka Koka, iz sastava Grupe Vindija, predstavila jeu Varaždinu investiciju vrijednu 20 milijuna eura, najmoderniju valionicu čija je izgradnja započela u srpnju, a završetak radova je planiran za kraj lipnja 2025.

Investicija je financirana isključivo vlastitim sredstvima, a maksimalni godišnji kapacitet valionice bit će 45 milijuna pilića godišnje.

Jačanje domaćih kapaciteta

Nova valionica, kako je rekao predsjednik Uprave Stjepan Sabljak, predstavljat će ključnu stratešku kariku njihove integrirane peradarske proizvodnje, osiguravajući vrhunsku kvalitetu i sigurnost proizvoda. Projekt su u potpunosti samostalno financirali te se nadaju da će i domaća peradarska industrija dobiti snažniju podršku hrvatskih institucija, posebice jer se radi o industriji “od strateške važnosti za zemlju”.

“Hrvatsko peradarstvo apsolutno može osigurati vlastitu samodostatnost peradskog mesa za domaće potrebe, a što se kao proizvodnja hrane pokazalo od strateške važnosti tijekom kriznih razdoblja”, istaknuo je Sabljak. Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač kazao je da je ova godina jedna od najizazovnijih, a istovremeno i najuspješnijih za Vindiju jer su dokazali sposobnost prilagodbe, otpornosti i inovativnosti.

“Hrvatska prehrambena industrija, a posebno peradarski sektor, pokazali su se kao ključni stupovi samodostatnosti i sigurnosti u lancu opskrbe hranom, posebno u vremenima globalnih poremećaja i neizvjesnosti”, istaknuo je. I Sabljak i Klepač su naglasili važnost projekta za jačanje domaćih kapaciteta proizvodnje peradi, podizanje standarda industrije te povećanje konkurentnosti na tržištu.

Projekt izgradnje najveće i tehnološki najnaprednije valionice u RH trenutačno je u intenzivnoj fazi građevinskih radova. S površinom većom od 7000 četvornih metara, od čega je više od 5000 četvornih metara namijenjeno proizvodnom dijelu, taj objekt, kažu, postavit će nove standarde u industriji. Gradnja je započela u srpnju, dok se završetak svih radova predviđa za kraj lipnja 2025., a potpuna funkcionalnost opreme i uspostava proizvodnih procesa najkasnije u rujnu 2025.

U skladu s ciljevima EU

Nova valionica, kao srce integrirane peradarske proizvodnje, bit će opremljena visoko razvijenim digitaliziranim sustavima, čiji će pojedini segmenti biti među prvima te vrste u svijetu. Automatizirani procesi i napredni tehnički sustavi osigurat će preciznu kontrolu svih proizvodnih koraka, što će u konačnici rezultirati poboljšanom kvalitetom i učinkovitošću.

Investicija je, kako je rečeno, u potpunosti usklađena s ciljevima zelene tranzicije EU jer doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, optimizaciji energetskih resursa i minimiziranju negativnih utjecaja okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close