Predstavljena velika porezna reforma: Netko će plaćati porez na nekretnine, a nekima će rasti plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2024. u 15:21
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osobni odbitak povećava se s 550 na 600 eura, kao i odbici za uzdržavane članove i invalidnost. 

Porez na nekretnine plaćat će se od početka iduće godine i to prvenstveno za stambene zgrade, a iznosit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, najavio je u ponedjeljak potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac.

Predmet oporezivanja bit će po njegovim riječima prije svega stambene zgrade, a izuzete će biti nekretnine koje služe za poljoprivredu i nestambene djelatnosti.

Porez će se plaćati od dana početka stvarnog korištenja. Da bi bio oslobođen, vlasnik treba imati s korisnikom sklopljen dugoročni najam od barem deset mjeseci godišnje.

Porez se neće plaćati za nekretnine koje onemogućavaju funkcionalno stanovanje u njima, a izuzete su i nekretnine koje ne mogu služiti stanovanju.

Visina poreza bit će od 0,6 do osam eura po četvornom metru, a za naplatu poreza jedinice lokalne samouprave moći će odrediti zoniranje svojih područja.

Odluke o visini poreza na nekretnine lokalne jedinice moraju donijeti do 28. veljače iduće godine za 2025., a za svaku iduću godinu do 15. prosinca prethodne.

Porez će se utvrđivati prema stanju na dan 31. ožujka.

“Ako je nekretnina na taj dan prazna ili u kratkoročnom najmu, plaćat će se porez”, rekao je Primorac i dodao kako će Porezna uprava provjeravati stanje s dugoročnim najmom. 

Jedinicama lokalne samouprave pripast će 80, a središnjoj državi 20 posto prihoda od poreza na nekretnine.

Obveznici poreza bit će i pravne osobe, kao što su banke i poduzeća, a izuzete će pritom biti zgrade javne namjene i one u državnom vlasništvu.

Porez se neće plaćati na nekretnine u kojima se stalni stanuje i one u dugoročnom najmu. 

Što se tiče kratkoročnog turističkog najma, on će se određivati prema indeksu turističke razvijenosti i iznosit će između 150 i 300 eura za najrazvijenije, za one u drugoj skupini od 100 do 200, trećoj od 30 do 150, a u najnerazvijenijim turističkim područjima 0d 20 do 100 eura po krevetu.

Primorac je najavio i podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a sa 40.000 na 50.000 eura, čime bi se broj obveznika koji moraju biti u sustavu PDV-a smanjio za 7.500.

Kada je riječ o porezu na dohodak, Primorac je najavio podizanje osnovnog osobnog odbitka za uzdržavane članove i invalidnost s 560 na 600 eura.

Smanjit će se i maksimalna visina niže i više stope poreza na dohodak. Tako će općine od 1.1. 2025. moći odrediti nižu stopu između 15 i 20, a višu između 25 i 30 posto. Za gradove je to između 15 i 21 posto za nižu i 25 i 31 posto za višu, a za velike gradove i sjedišta županija raspon niže stope je između 15 i 22 posto te više između 25 i 32 posto.

Za Grad Zagreb predloženi rasponi su od 15 do 23 posto za niću i 25 do 33 posto za višu stopu.

Nekome će rasti plaća

Nastavio je potom Primorac prezentaciju govoreći o daljnjem rasterećenju rada. Ono će se, kaže, obaviti povećanjem neoporezivog iznosa plaće, povećanjem broja poreznih obveznika obuhvaćenih samo nižom stopom poreza na dohodak, smanjenjem gornje granice za utvrđivanje stopa poreza na dohodak i povećanjem iznosa pojedinih neoporezivih dohodaka.

Osobni odbitak povećava se s 550 na 600 eura, kao i odbici za uzdržavane članove i invalidnost. Viša stopa poreza na dohodak će se primjenjivati na osnovicu od 60 tisuća eura godišnje, a ne 50.400, koliko je bilo do sada. Povećavaju se i iznosi neoporezivih primitaka. Općine i gradovi će morati donijeti odluke o visini poreza i objaviti ih u Narodnim novinama do kraja veljače 2025. Osobni odbitak primjenjivat će se na cijelu godinu, neovisno o tome kad će JLS donijeti odluku.

Komentirajte prvi

New Report

Close