TOP 505 kompanija
Ugledna inicijativa

ZŠEM se pridružio prestižnoj inicijativi EUonAIR koja se bavi umjetnom inteligencijom

Alijansa se želi sustavno posvetiti stvaranju novog odgovornog i suradničkog modela AI u obrazovanju.

PD VL native tim
23. rujan 2024. u 22:00
Alijansa je konzorcij sastavljen poslovnih i tehničkih sveučilišta koji pokrivaju cijelu Europu/Tea Pernar

Zagrebačka škola ekonomije i managementa se početkom srpnja ove godine pridružila prestižnoj inicijativi Europskog sveučilišnog saveza – vodećem projektu Europske komisije za sveučilišta i visokoobrazovne institucije u Europi, konzorciju EUonAIR.

EUonAIR se temelji na osnovnom uvjerenju da razvoj umjetne inteligencije (AI) oblikuje našu budućnost. Istodobno, budućnost Europe uvelike ovisi o našem korištenju i zaštiti podataka te povezanih tehnologija. Tako je u studenom 2023. Europski parlament usvojio Zakon o AI: globalno prepoznat skup pravila za upravljanje rizicima AI-a i osiguranje boljih uvjeta za razvoj i korištenje ove inovativne tehnologije. Kao odgovor na ove mjere poduzete na razini EU-a, EUonAIR je uspostavio alijansu Europskih sveučilišta kako bi unaprijedio obrazovanje o tzv. Collaborative AI na europskim sveučilištima i unutar Europskog prostora obrazovanja.

“Naša alijansa je kompleksan konzorcij sastavljen od 10 poslovnih i tehničkih sveučilišta koji pokrivaju cijelu Europu – 8 zemalja (Poljska, Hrvatska, Luksemburg, Njemačka, Litva, Španjolska, Grčka, Francuska). Osim toga, imamo 16 pridruženih partnera koji uključuju općine, druga sveučilišta (npr. iz Švicarske, Ukrajine), nevladine organizacije, javne ustanove, startupe do unicorn tvrtki iz 11 različitih europskih zemalja (Poljska, Hrvatska, Ukrajina, Estonija, Švicarska, Njemačka, Litva, Španjolska, Grčka, Italija, Slovenija).

Spomenuo bih naše drage suradnike iz Hrvatske: InfoBIP, Hrvatsko društvo za umjetnu inteligenciju i Kliničku bolnicu Dubrava. I tu ne stajemo. Imamo 21 partnersku organizaciju, koja nam je u našim nastojanjima pružila podršku, a koje dolaze iz 11 različitih zemalja širom svijeta (SAD, Poljska, Hrvatska, Luksemburg, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Nizozemska, Kanada, Ukrajina), među kojima su MIT Centar za kognitivnu inteligenciju, Pontificia Universidade Católica do Paraná Business School i Universidad de Monterrey te još jedan EU savez (CIVICA). No, osobno bih želio zahvaliti našem Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na podršci.-.” – navodi dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. sc. Mato Njavro.

Partneri ZŠEM-a sa specifičnim geografskim sastavom, kombinirani u inovativni model međusobno povezanih kotača, predstavljaju kolektivni DNK – zajedno objedinjuju 85.000 studenata, kao i gradove i regije u kojima djeluju, olakšavaju prijelaz na pametne i zelene inicijative i koriste jedinstveni pristup mobilnosti, između ostalog, kroz inovativni virtualni MyAI Campus. Sve navedeno, partneri kao i cijela ideja i koncept projekta donijeli su fantastičnu ocjenu Europske komisije – 96/100. ZŠEM-ova alijansa se zove EUonAIR, što je akronim za European University on Responsible AI in Curricula, Smart and Green UniverCity, and AI-Assisted (Return) Mobility. Kao takva, jedina je među 64 uspostavljene alijanse koje ispunjavaju cilj Europske strategije za sveučilišta da se uspostavi najmanje 60 saveza do sredine 2024. godine, koji se bavi umjetnom inteligencijom.

Usuglašeni s našim temeljnim ambicijama i pokretačkom snagom naše suradnje kao EUonAIR-a, cilj nam je napredovati zajedno, gradeći Europsku sveučilišnu alijansu, koja koristi potencijal umjetne inteligencije na odgovoran i etičan način. Naš cilj je pomaknuti granice visokog obrazovanja, potičući veću pristupačnost, inkluzivnost i odgovornost prema zahtjevima transformirajućeg digitalnog i ekološki osviještenog svijeta.

Značenje akronima EUonAIR?

Iako postoji dulje nego što smo spremni priznati, umjetna inteligencija sve više dobiva na zamahu i postaje dio naših života koji će, bez sumnje, oblikovati našu budućnost – alijansa EUonAIR želi se sustavno i sistemski posvetiti stvaranju novog odgovornog i suradničkog modela AI u obrazovanju. Kako? Preoblikovanjem metoda učenja, istraživanja i rada, usklađujući ih s trenutnim i budućim zahtjevima naših obrazovnih sustava i ekosustava.

Pametni i Zeleni University (Smart and Green University) – Cilj je povezati teoretsko znanje s praktičnim primjenama odgovorne i etične umjetne inteligencije u pametnim i zelenim gradovima. To uključuje građane u stvaranju rješenja te uspostavljanje Pametnog & Zelenog UniverCity Laboratorija za suradnju s općinama, tvrtkama i nevladinim organizacijama. Fokus je na održivosti, učinkovitosti i etičkim tehnologijama, s aktivnostima usmjerenima na postkonfliktna okruženja i suradnju s ukrajinskim partnerima.

Nadalje, EUonAIR naglašava sveobuhvatan pristup ciklusu ljudske mobilnosti, uz pomoć AI-Assisted (Return) Mobility. “Ovaj pristup ide ruku pod ruku s onim što govorim tijekom svakog uvodnog govora, bilo tijekom promocija na ZŠEM-u ili tijekom uvodnog eventa za naše brucoše, naglašavajući važnost odlaska u inozemstvo tijekom studija, širenja znanja i vještina, stjecanja iskustva – i zatim povratka u Hrvatsku. Sve to s ciljem mobiliziranja vještina i znanje stečenog na ZŠEM-u kao i u inozemstvu kako bi se pozitivno oblikovala (ekonomska) budućnost Hrvatske. Isto vrijedi i u kontekstu EUonAIR-ove ‘ljudske mobilnosti’ koja se odnosi na kretanje pojedinaca unutar EU, naslanjajući se na EU princip slobodnog kretanja ljudi. – ističe dekan Njavro.

Temelji i budućnost EUonAIR-a

EUonAIR predviđa budućnost karakteriziranu visoko suradničkim naporima: kreirajući put prema sljedećoj generaciji obrazovanja, holističke mobilnosti i inicijativama za pametne i zelene gradove. Izložena je sveobuhvatna vizija i temelj za sljedeće četiri godine i dalje. Ova vizija ima za cilj pozicionirati EUonAIR kao vodeću alijansu inicijative Europskih sveučilišta (EUI), pridonoseći općim ciljevima poziva inicijative Europskih sveučilišta i unapređenju europskog društva te europskog obrazovnog i istraživačkog prostora. Odlučno će sukreirati budućnost unutar Europske sveučilišne alijanse EUonAIR, angažirajući studente, istraživače, edukatore, osoblje i neakademske praktičare.

Uz čvrstu predanost svih partnera koji su podržali Misiju, nastoji se pridonijeti ovoj viziji. Kao ambiciozan i inovativan savez, EUon AIR je posvećen pogurati europsko visoko obrazovanje u suradničku paradigmu u kontekstu umjetne inteligencije, otključavajući nove prilike za članove i druga europska sveučilišta. Ujedinjeni kao EUonAIR, ZŠEM kreće na putovanje prema budućnosti obrazovanja, holističke mobilnosti i gradova, pozicionirajući sebe i svoj rad kao ‘sljedeću praksu’. Dugoročni razvojni planovi uključuju sukreiranje s raznolikim studentskim tijelom, uključujući cjeloživotne učenike, edukatore, istraživače i osoblje.

U svojoj izjavi o misiji, elaboriran je temeljni koncept iza brenda – EUonAIR, koji predstavlja više od same alijanse; simbolizira predanost unapređenju obrazovanja o i s umjetnom inteligencijom, adresirajući prednosti, rizike i prijetnje. Ova Europska sveučilišna alijansa se zalaže za suradničke AI programe, Pametne i Zelene UniverCity i AI-potpomognutu (povratnu) mobilnost. Obrazovanje je surađivano s AI-jem ‘u eteru’: aktualno, tematsko i integralno za snagu uma koja se koristi u sveučilišnom prostoru slobodnog i kritičkog razmišljanja, istraživanja i podučavanja. Gledajući unaprijed deset do petnaest godina, EUonAIR teži biti lider u europskom obrazovanju generativne, suradničke i odgovorne umjetne inteligencije, holističke mobilnosti i inicijativa za pametne i zelene gradove.

* Sadržaj omogućio ZŠEM

New Report

Close