Glavina u Rovinju: ‘Vremenske prilike utječu, imamo blagi pad’

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2024. u 22:00
Održivost je ono po čemu će se diferencirati destinacije u budućnosti, kaže ministar turizma Tonči Glavina/Srećko Niketić/PIXSELL

Klimatske promjene donose novi izazov jer već danas 76% turista bira odredišta za odmor na temelju odnosa prema okolišu i klimi odnosno okolnostima u kakvom se ta usluga pruža.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina u Rovinju je na sastanku s predstavnicima turističkog sektora Istarske županije ocijenio da je Hrvatska napravila iskorak prema cjelogodišnjoj turističkoj destinaciji.

Izvijestio je da se razgovaralo o unapređenju suradnje, aktualnim i budućim aktivnosti u provedbi reforme upravljanja razvojem turizma te vrlo izazovnoj sljedećoj turističkoj sezoni, kao i godinama koji dolaze. U prilog tomu spomenuo je potrebu upravljanja turizmom po načelima održivosti.

“Održivost je ono po čemu će se diferencirati destinacije u budućnosti i što će stvoriti određenu tržišnu konkurentnost ili je oduzeti”, rekao je dodavši da su tome usmjereni snažni reformski koraci i potezi u “magičnom trokutu – turistička politika, fiskalna i porezna politika te prostorno planiranje”.

Istaknuo je da su novim Zakonom o turizmu stvoreni preduvjeti da gradovi i općine mogu svojim odlukama snažno doprinijeti upravljanju turizmom. Prema njegovim riječima, klimatske promjene donose novi izazov ne samo Hrvatskoj već svim destinacijama, jer već danas 76% turista bira odredišta za odmor na temelju odnosa prema okolišu i klimi odnosno okolnostima u kakvom se ta usluga pruža.

“Vremenske prilike utječu na turističku posezonu – poput kampinga – i nije logično očekivati vrlo dobre rezultate, jer ako je cijela Europa u velikim problemima, a gradovi su poplavljeni, ljudi neće putovati. U tom smislu imamo blagi pad, ali vjerujemo da će se to uskoro izbalansirati”, poručio je Glavina dodavši kako ipak očekuje kvalitetnu posezonu.

Da je Istra “šampion turizma”, ali i da mora više razmišljati o održivosti, očuvanju prostora i zadovoljstvu lokalnog stanovništva, rekao je istarski župan Boris Miletić koji navodi da Istra čini više od 30% turističkog prometa države čime se puni više od 7% BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close