Osiguravatelji u RS-u traže poskupljenje registracije vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Premija osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u RS-u posljednji poskupjela u ožujku prošle godine i to za 18 posto.

U Agenciju za osiguranje RS stigla je inicijativa kojom se traži poskupljenje premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, a ukoliko zahtjev dobije zeleno svjetlo, vozači u Srpskoj morat će izdvojiti više novca za registraciju automobila.

Iz Agencije za osiguranje kažu da je inicijativu 5. rujna uputio Izvršni odbor Udruženja osiguravajućih društava RS-a pri Gospodarskoj komori RS-a, kojom se predlaže povećanje premije za 1,5 posto.

Je li opravdano?
“Inicijativa će biti razmotrena u narednom periodu, a u ovom trenutku je preuranjeno iznositi ocjene o opravdanosti poskupljenja premije – kazali su iz Agencije i podsjetili da je cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj posljednji poskupjela u ožujku prošle godine i to za 18 posto u odnosu na prethodni cjenik.

U Agenciju za osiguranje RS stigla je inicijativa kojom se traži poskupljenje premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, a ukoliko zahtjev dobije zeleno svjetlo, vozači u Srpskoj će morati da izdvoje više novca za registraciju automobila. Iz Agencije za osiguranje kažu da je inicijativu uputio Izvršni odbor Udruženja osiguravajućih društava RS-a pri Gospodarskoj komori RS-a, kojom se predlaže povećanje premije za 1,5 posto.

“Inicijativa će biti razmotrena u narednom periodu, au ovom trenutku je preuranjeno iznositi ocjene o opravdanosti poskupljenja premije – kazali su iz Agencije i podsjetili da je cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj bila posljednji put poskupio u ožujku prošle godine i to za 18 posto u odnosu na prethodni cjenik.

Razlog za novo povećanje premije Izvršni odbor Udruženja društava za osiguranje obrazložio je potrebom da se osigura trajno i adekvatno financiranje aktivnosti Zaštitnog fonda na uspostavi i radu središnje elektroničke evidencije. “Izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu RS propisana je izrada centralne elektronske baze podataka za koju podatke prikuplja, obrađuje i čuva Zaštitni fond.

Navedenim zakonskim rješenjima nije bio predviđen način financiranja uspostave i rada središnje elektroničke evidencije, zbog čega, u cilju osiguranja izvora financiranja, predlažemo izmjenu premijske tarife i cjenika osiguranja motornih vozila u Srpske na način da se jedinstvena osnovica premije poveća za 1,5 posto – navedeno je u zahtjevu udruženja.

Elektronička evidencija
Podržavajući uspostavu središnje elektroničke evidencije s ciljem unaprjeđenja tržišta osiguranja, navode kako će industrija osiguranja time ostvariti značajne koristi.

Inače, osiguranje od autoodgovornosti čini oko trećinu ukupnih sredstava koja vozači u Srpskoj izdvajaju za registraciju vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close