Infobip na novom projektu od europskog značaja, nastavlja zapošljavati i razvijati poslovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2024. u 14:53
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na susretu s novinarima Kutić je podsjetio i na povijest Infobipa, koji je formalno krenuo 2006., ali su prije, još 2001. radili projekte za općinu Vodnjan odakle su krenuli u svijet, postajući i prvi hrvatski jednorog tj. tvrtka koja je 2020. procijenjena na vrijednost od milijardu dolara.

Infobip posluje normalno i stabilno i kao takav dočekao je objavu javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za dodjelu 35 milijuna eura za EU-ov projekt globalne komunikacijske platforme iduće generacije IPECI-CIS, rekli su članovi uprave Infobipa u petak na susretu s novinarima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova objavilo je u petak na svojim web stranicama javni poziv pod nazivom “Infobip globalna komunikacijska platforma”, s rokom za projektnu prijavu do 31. listopada 2024., s naglaskom da će to biti “izravna dodjela- strateški projekt”.

Taj je projekt Infobip predstavio početkom travnja ove godine kao dio IPECI Cloud inicijative, čiji je cilj učiniti EU globalno konkurentnijim u području usluga u oblaku. 

Infobip će na tome projektu europskog značaja surađivati s domaćim i europskim partnerima, s glavnim ciljem izgradnje nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa od clouda do edge computinga, koja bi omogućila nove inovativne poslovne modele temeljene na podacima.

Ta nova komunikacijska platforma redefinirat će i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar EU-a kroz integraciju umjetne inteligencije, optimizaciju energetske potrošnje i demokratizaciju digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Jedini iz Hrvatske uspjeli proći prijavu za sudjelovanje, podrška Vlade 

Za taj projekt Infobip je dobio podršku hrvatske Vlade, kao jedina tvrtka iz Hrvatske koja je uspjela proći prijavu za sudjelovanje, za razliku od npr. Slovenije, kaže suosnivač i glavni izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić.

“Ponosni smo što u tome sudjelujemo s još 12 europskih zemalja, a 35 milijuna eura je dio od ukupnih oko 85 milijuna eura koliko treba za to. Infobip planira financirati razliku, pri čemu je za nas 58 milijuna eura prihvatljivi trošak”, kazao je Kutić.

Član uprava Infobipa i voditelj projekta Damir Prusac naglasio je da Infobip sredstva dobiva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Objasnio je da je okvir financiranja odredila Europska komisija i ostavila pritom nacionalnim vladama da odrede regulativu i izvore financiranja za tvrtke iz svojih zemalja, pa je tako hrvatska Vlada odlučila da izvor financiranja bude Europski fondaza regionalni razvoj.

“Mi smo u finalizaciji tog projekta i sad nakon objave poziva o dodjeli tih sredstava, slijedi odluka o dodijeli”, napomenuo je Prusac.

Infobip će se, kako je rekao,  u tom projektu baviti rješenjima za pametno upravljanje podacima s partnerima (telekomima i drugima), AI-jem za nova i bolja iskustva korisnika u smjeru marketinga, privatnosti i sigurnosti.

Detalje samog projekta na kojima će raditi otkrit će, kako je najavio, kasnije u skladu s procedurama projekta koji će trajati tri godine, tijekom kojih bi u tranšama dobivali 35 milijuna eura.

“Fokus će biti na korištenju novih tehnologija u području 5G i eventualno i 6G-a, zajedno s telekom operatorima u Europi, za sada, a s druge strane izazov je i umjetna inteligencija (AI) čije korištenje zapravo “revolucionira korisničko iskustvo”, u čemu je pak fokus i na sigurnosti te etičkom korištenju tih tehnologija”, poručio je Kutić.

Poslovanje normalno i stabilno

O poslovanju Infobipa i Kutić i član uprave Ivan Ostojić naglasili su da je normalno i stabilno te da predviđaju rast za 2024. od oko 10 posto, kad se sve konsolidira.

“Infobip pozitivno posluje i imamo dvoznamenkaste stope rasta prihoda i profitabilnosti. Pogotovo smo jako zadovoljni što smo u top tri tvrtke u svijetu u ovom segmentu (po mnogim stranim analitičkim tvrtkama, op.a.) i što vidimo i pozitivne pomake kuda se kreće ova (komunikacijsko tehnološka) industrija i njezine visoke stope rasta u idućih pet godina”, naglasio je Kutić.

Objasnio je da su 2022. iz faze eksponencijalnog rasta, gdje su završili i jaki investicijski ciklus, prešli u fazu profitabilnog rasta, u kojoj su fokusirani primarno na EBITDA-u. Prošle 2023. godine EBITDA je bila 85 milijuna eura, a za 2024. se očekuje porast na više od 120 milijuna eura na razini cijele grupe, koja uključuje ‘glavne’ tvrtke – Infobip Ltd u Londonu i Infobip u Vodnjanu, te sve druge koje su akvizirali zadnjih godina diljem svijeta.

Samo za prvih sedam mjeseci ove godine EBITDA je bila 71 milijun eura. 

“Financijski gledano, neto gubici koje imamo su rezultat amortizacije tog jakog investicijskog ciklusa 2021. i 2022. Koliko će neto gubitak iznositi ove godine teško je reći jer još ne znamo koliko će ovisiti o amortizaciji”, kazao je Ostojić.

Rekli su i da su sada više fokusirani na kontrolu troškova, kao i na daljnji razvoj nove organizacije upravljanja, u sklopu koje su već postigli da 50 posto više zaposlenih radi operativnije. I ukupno su optimistični za buduće poslovanje jer imaju snažan rast i razvoj na tržištima sjeverne i južne Amerike te na Bliskom istoku, kao i na azijskim i tržištima na svim ostalim kontinentima gdje posluju, odnosno u više od 60 zemalja svijeta imaju više od 75 ureda.

Kutić je najavio i da će nastaviti i zapošljavati, te da trenutno u svim uredima u svijetu imaju 3 450 zaposlenih, od kojih 800 inženjera i ukupno najviše zaposlenih u Hrvatskoj, gdje i dalje planiraju razvoj poslovanja, suradnju sa startupovima i drugim partnerima.

Na susretu s novinarima Kutić je podsjetio i na povijest Infobipa, koji je formalno krenuo 2006., ali su prije, još 2001. radili projekte za općinu Vodnjan odakle su krenuli u svijet, postajući i prvi hrvatski jednorog tj. tvrtka koja je 2020. procijenjena na vrijednost od milijardu dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close