Stambeni kvadrati u Novom Sadu sve bliže cijenama beogradskih

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2024. u 05:44
Cijene najma u svim većim sveučilišnim centrima, poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, porasle su u odnosu na isto razdoblje prošle godine/Shutterstock

Stručnjaci smatraju da je pred nama razdoblje povoljnijeg zaduživanja, ali ne predviđaju pad cijena kvadrata.

Tržište nekretnina u Srbiji ponovo je živnulo s krajem ljeta i početkom jeseni. Kada je riječ o prodaji stanova u Srbiji, od početka godine, prema podacima portala 4zida, cijene najma nekretnina bilježe blagi rast, no ne u svim gradovima, a bilježi se i blagi rast cijena oglašenih nekretnina za prodaju, objašnjava Aleksandra Mihajilović s tog portala za N1. “Slična je situacija i kada je riječ o cijenama najma”, dodaje.

Blagi rast cijena
Prosječna cijena trenutno oglašenih stanova za prodaju u Beogradu, prema podacima agencije 4zida, iznosi 2.640 eura i od početka godine bilježi rast od oko 40 eura, dok je u Novom Sadu 2.400 eura, a u Nišu 1.580 eura, ističe Mihajlović.

“Najskuplji kvadrati prodaju se u glavnom gradu, iako je Novi Sad sve bliži prosječnim cijenama kvadrata u Beogradu.”

“Iako je prosječna oglašavana cijena stanova u Beogradu 2.640 eura, cijene se kreću od 1.575 eura po kvadratu na periferiji do 3.920 eura na Savskom vijencu”, rekao je sagovornik portala N1.

2640

eura prosječno košta oglašeni kvadrat stana u Beogradu

Kako kaže, prema podacima 4zida, iako nema velikih oscilacija u cijenama, gradovi u kojima su cijene pale u odnosu na početak godine su Subotica, Zrenjanin i Kragujevac.

“S druge strane, cijene su skočile u beogradskom naselju Mirijevo s prosječnih 1.800 krajem prošle godine na 2.000 eura, kao iu pojedinim dijelovima Miljakovaca”, naglašava.

Mihajlović ističe da domaći financijski stručnjaci smatraju da je pred nama razdoblje povoljnijeg zaduživanja, ali ne predviđaju pad cijena kvadrata u narednom razdoblju.

“Analitika i trendovi cijena na našoj stranici pokazuju da je malo vjerojatno da će cijene pasti.” Vjerojatnije je da će se sadašnji trend i prosjek zadržati bez većih oscilacija. Sve ovisi o ponudi i potražnji. Može doći do blagog pada cijena u nekim dijelovima Srbije, ali ne u Novom Sadu i Beogradu”, precizira on.

Kako kaže Aleksandra Mihajlović, u nekim gradovima cijene starogradnje znaju biti čak i više u odnosu na novogradnju, iako su u većini slučajeva novogradnje nešto skuplje. Mihajlović podsjeća da cijene najma variraju ovisno o lokaciji, kvadraturi i opremljenosti nekretnine.

Cijene najma u svim većim sveučilišnim centrima, poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, porasle su u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Beogradu i Novom Sadu prosječni najam stanova porastao je za oko 7 posto, u Nišu za 5 posto, a rast je iu Kragujevcu za oko 10 posto, ističe.

Prema njezinim riječima, studentski život najviše košta u Beogradu, gdje je prosječna oglašena cijena garsonjere oko 300 eura, za jednosoban stan potrebno je izdvojiti 390 eura, za jednoiposobni. jednosoban stan 470 eura, a za stanove većih objekata cijene se kreću od 680 do više od 1.500 eura.

“Studenti biraju lokacije koje su blizu fakulteta. Na primjer, popularne lokacije u Beogradu su Vukov spomenik i okolina, Voždovac, Banovo brdo, Novi Beograd. Oni studenti koji imaju ograničen budžet traže Mirijevo i Karaburmu, kvartove koji nemaju fakultete, ali su dobro povezani s ostatkom grada, a relativno su blizu centra.

U tim se mjestima stanovi iznajmljuju po povoljnijim cijenama. Recimo, za cijenu garsonjere kod Vukovog spomenika, koja u prosjeku košta oko 400 eura, za toliko se može iznajmiti dvosoban stan u Mirijevu”, objašnjava on.

Studentske cijene
Nakon Beograda, kaže, studentski život najviše košta u Novom Sadu. “Za garsonjeru u Novom Sadu treba izdvojiti oko 270 eura mjesečno, u Nišu oko 220, u Kragujevcu 175 eura, dok studenti u Subotici plaćaju 170 eura mjesečno”, zaključuje Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close