Digitalni ID novčanik uskoro dostupan građanima u susjedstvu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2024. u 08:32
Hrvatski tehnološki start-up Identity Consortium sudjelovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik/PD

Platforma se izrađuje uz podršku Delegacije Europske unije u BiH i Vlade SR Njemačke.

Hrvatski tehnološki start-up Identity Consortium sudjelovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik, u sklopu pilot projekta u Bosni i Hercegovini, koji će građanima biti dostupan po završetku treće faze. Platforma se izrađuje uz podršku Delegacije Europske unije u BiH i Vlade SR Njemačke, a njeno korištenje se očekuje u prvoj polovici 2025.

Projekt “Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH” (EU4DigitalSME) čija sredstva su osigurala Europska unija i vlada SR Njemačke, provodi Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BIH), kroz suradnju s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

Iz navedenog projekta osigurana su sredstva za pilot projekt “IDDEEA platforma za digitalni identitet”, koji je postavio temelj za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane Bosne i Hercegovine, doznaje se iz priopćenja poslanog redakciji Poslovnog dnevnika..

U suradnji s tvrtkom Adverta Pro d.o.o., Identity Consortium, zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom koja će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine kreiranje i korištenje digitalnog identiteta za identifikaciju, za autentikaciju na javnim i privatnim servisima, kao i za digitalno potpisivanje dokumenata.

Identyum će tako osigurati usklađenost Bosne i Hercegovine s najnovijim europskim regulativama i time joj omogućiti lakšu integraciju u europski digitalni ekosustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close