Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija obrane kada je u pitanju identificiranje izbijanja salmonela i E. coli, prolazeći intenzivnu obuku kako bi najbolje prepoznali problematična područja.
Evo koje namirnice inspektori za hranu uvijek izbjegavaju u trgovinama:
Nepasterizirano mlijeko
Nepasterizirano mlijeko je piće koje regulatori sigurnosti hrane obično izbjegavaju jer mlijeko nije prošlo proces zagrijavanja koji ubija patogene, produljuje vijek trajanja i čini piće sigurnijim za konzumaciju.
Kao rezultat toga, ovo mlijeko dom je mnogim štetnim klicama poput salmonele, E. coli, listerije, brucele i drugih, piše Mirror.
Klice
Iako stručnjaci ne savjetuju potpuno izbjegavanje klica, upozoravaju da je ključno oprati sve proizvode prije konzumacije jer mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele.
Unaprijed narezano voće i povrće
Inspektori su izrazito protiv unaprijed narezanih dinja, ističući da su one najosjetljivije na kontaminaciju iz nekoliko razloga: rastom na zemlji, prljava voda može se zarobiti u njima.
Također mogu doći u kontakt s izmetom životinja.
Kora dinje također je osjetljiva na rast bakterija jer se patogeni mogu zalijepiti za koru i eventualno prodrijeti u nju.
Gotova jela
Najvažnije pravilo je da sva hrana bude održavana na temperaturi od 57 stupnjeva Celzija ili više, ili ispod 5 stupnjeva Celzija ako se čuva na hladnom.
Inspektori također uvijek pogledaju je li zaštita protiv kihanja na mjestu i čista te jesu li kliješta čista i dostupna.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu