Istraživanja kvalitete zraka provedena u učionicama hrvatskih škola pokazala visoku koncentraciju ugljičnog dioksida

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2024. u 12:58
Foto: Pixabay

Uređaji u učionicama kontinuirano će pratiti razine ugljičnog dioksida.

Nakon što su istraživanja kvalitete zraka provedena u učionicama hrvatskih škola pokazala visoku koncentraciju ugljičnog dioksida, u zagrebačkoj OŠ Kajzerica s početkom školske godine započeo je i pilot projekt pod nazivom “Čuvari svježeg zraka”.

Ovim projektom, koji za cilj ima upravo osvijestiti potrebu za brigom o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima, tvrtka Bosqar Invest donirala je školi 30 specijaliziranih uređaja za mjerenje kvalitete zraka. Uređaji u učionicama kontinuirano će pratiti razine ugljičnog dioksida.

“Povišene razine CO₂ smanjuju kognitivne sposobnosti i predstavljaju zdravstveni rizik. Mnoge su zemlje već regulirale standarde kvalitete zraka u učionicama, postavljajući granicu na 1000 dijelova na milijun (ppm) i propisujući minimalni dotok svježeg zraka od 30 kubnih metara na sat po osobi.

Tijekom pilot istraživanja koje smo proveli u jednoj zagrebačkoj školi, koncentracija CO₂ iznosila je 4500 ppm, što je daleko iznad preporučenih vrijednosti”, kaže idejni začetnik Velimir Gašparović iz tvrtke Calyx, koja je dio Bosqar Invest grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close