Jesu li razdjelnici uopće potrebni?

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2024. u 08:19
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Istječe vijek trajanja razdjelnika, a za građane to znači novi trošak. Nakon 10 godina trebala bi se zamijeniti baterija, no kako je to u većini slučajeva nemoguće, mora se zamijeniti cijeli uređaj. Prema zakonu postoje i kazne.

Velik dio građana iznenađen je pričom o zamjeni razdjelnika. Iz udruga za zaštitu potrošača tvrde da će od toga korist imati oni koji su je imali i do sada – oni koji prodaju i ugrađuju ove uređaje. Građanima preporučuju da se dogovore sa suvlasnicima u svojoj zgradi o promjeni modela naplate. 

– Ako žele naplatu grijanja po kvadratnom metru, takozvani stari model, trebaju prikupiti potpise za to, više od 51 posto. Trebaju potpisi svih predstavnika suvlasnika ako ima više ulaza u zgradi, otkazati ugovor onome koji očitava razdjelnike i u toplinarstvu zatražiti obračun po metru kvadratnom, naglasila je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača “Razdjelnici topline”.

Cijena između 20 i 25 eura

Prvi koji su se u Hrvatskoj odlučili na takav potez bili su stanari zgrade u Ivekovićevoj ulici, podsjeća HRT.

– Ovdje su ljudi prezadovoljni, pa bilo koga da tu sad izvučemo van rekli bi vam da je to bio spas za njih. Za tih 10 godina mi bismo bili opljačkani do kosti, istaknuo je predstavnik stanara Branimir Debeljački.  

Cijena razdjelnika kreće se između 20 i 25 eura. Oni su regulirani zakonom o tržištu toplinske energije, a u njemu piše da svima koji ih nemaju prijeti kazna od 1300 do 6600 eura. Ipak, u praksi kazni nema. Ima i onih koji smatraju da je razdjelnike dobro imati jer od njihova uvođenja više se ne događa da su zimi zbog prekomjerne topline otvoreni prozori.  

– Zato je jako važno razumjeti ovo i pristupiti razdjelnicima i gledati ih pozitivno, rekao je predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada u Zagrebu Zdravko Vladanović.

Brojni primjeri govore da su se razdjelnici pokazali ekonomski isplativima, ali kažem isplativima u onim zgradama koje su ostvarile puni smisao energetske učinkovitosti.

Zamjena baterije

Iz jedne tvrtke koja se bavi njihovom ugradnjom poručuju da je praksa da se nakon 10 godina cijeli sustav i razdjelnici topline nadograđuju, odnosno mijenjaju. No, teško da će građani proći samo sa zamjenom baterije.

– Sama zamjena baterije je zapravo upitna s obzirom na proizvode koji su ugrađivani u zgradama što znači ovisno o firmi koja je ugradila, ovisno o vrsti proizvoda, je li uopće moguće mijenjati bateriju. Sama usporedba baterije kao takve i benefita koje nosi novi razdjelnik je više u korist novog razdjelnika. Ako samo zamijenite bateriju, nakon 10 godina postoje veliki rizici da će uređaj prestati raditi, objasnio je direktor tvrtke za ugradnju razdjelnika Julijan Šalić.  

S novim uređajem korisnici bi ipak trebali dobiti novu garanciju, novu tehnologiju te nove mogućnosti praćenja potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close