Generacija Z više investira, ali s manje rizika od ranijih generacija

Autor: Tanja Ivančić , 18. rujan 2024. u 16:02
Mlađim generacijama prilikom odabira investicijskog pružatelja najvažnija je dostupnost putem telefona i jednostavnost korištenja/Revolut

Europa bilježi dramatičan porast mladih ulagača.

Europa bilježi dramatičan porast mladih ulagača, predvođenih generacijom Z, koja počinje ulagati ranije od bilo koje generacije prije njih, pokazuje istraživanje Revoluta, globalne fintech platforme.

Kad je riječ o Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da 65 posto Hrvata iz generacije Z ulaže, dok je isto izjavilo samo 49 posto ispitanika u dobnoj skupini od 55 i više godina, stoji u izvješću. Unatoč povećanom interesu za ulaganje, generacija Z manje je sklona preuzimanju rizika u usporedbi s drugim generacijama.

Tako je svaki peti Hrvat, točnije njih 22 posto, u dobi od 18 do 24 godine spreman preuzeti veći rizik kako bi povećao dobit, dok je isto izjavilo čak 45 posto ispitanika starijih od 55 godina.

Koliko ulažu mladi u Hrvatskoj?

Hrvati u dobi od 18 do 25 godina počinju s prosječnim ulaganjima od 580 eura, a oni oko 35. ulažu više od 1800 eura.

Najtrgovanija Nvidia
Prema istraživanju, mlađim generacijama prilikom odabira investicijskog pružatelja najvažnija je dostupnost putem telefona i jednostavnost korištenja, što je navelo 37 posto njih, dok su niske i transparentne naknade važne za 34 posto ispitanika. S druge strane, za starije od 45 godina ključan je renomiran i pouzdan pružatelj. Obrazovni resursi koje nude pružatelji ulaganja najviše su cijenjeni među ulagačima u dobi od 18 do 34 godine (14 posto njih), dok se interes za takve resurse smanjuje među ispitanicima starijim od 55 godina, gdje iznosi 6%.

Mladi ulagači u dobi od 18 do 34 godine čine 58 posto korisnika Revolutovih investicijskih usluga u Hrvatskoj, što je nešto ispod europskog prosjeka od 62 posto. Najveći udio mladih ulagača putem Revoluta bilježi se u Belgiji s 72 posto, Nizozemskoj s 70 posto i Italiji s 69 posto. Jedan od četiri europska korisnika koji su počeli ulagati s Revolutom u prvoj polovici 2024. potpuni su početnici u svijetu ulaganja.

Ulaganja u fondove tržišta novca putem Revolutovih Fleksibilnih novčanih fondova najpopularnija su među mladim korisnicima u dobi od 18 do 34 godine s udjelom od 59 posto. Osim fondova, mladi ulažu i u dionice s udjelom od 24 posto, ETF-ove s 13 posto te obveznice s 4%. Prosječna veličina investicijskog portfelja u Hrvatskoj iznosi više od 3850 eura, dok najmlađi ulagači, u dobi od 18 do 25 godina, počinju s manjim iznosima – prosječno 580 eura. Oni blizu 35 godina ulažu prosječno više od 1800 eura.

Najtrgovanija imovina među mladima u dobi od 18 do 34 godine tijekom srpnja ove godine bila je američka tehnološka kompanija Nvidia, poznata po proizvodnji GPU-a i napretku u AI tehnologiji. Najpopularniji ETF bio je Vanguard S&P 500, koji prati dionice 500 vodećih američkih kompanija. Tehnološki investitor Prosus NV bio je dionica s najvećom aktivnošću u Europi.

65

posto prema istraživanju toliko pripadnika generacije Z ulaže

Promjena krajolika
“Neviđena razina angažmana u ulaganju među mlađim generacijama označava promjenu u financijskom krajoliku. Ova je generacija više uključena, s jakim fokusom na učenje. Tu Revolut dolazi kao praktičan alat za izgradnju znanja i samopouzdanja u ulaganju, s našim Learn tečajevima i kvizovima u aplikaciji, personaliziranim upozorenjima, informacijama o uspješnosti tvrtki i najnovijim tržišnim vijestima.

Za pojedince koji možda nemaju dovoljno vremena ili stručnosti za upravljanje svojim ulaganjima, usluge Revolut Robo savjetnika mogu uvelike pomoći. Alati za analizu za stvaranje i upravljanje investicijskim portfeljima, na temelju financijske situacije i ciljeva korisnika, samo su neke od prednosti našeg investicijskog proizvoda”, naglasio je Rolandas Juteika, voditelj odjela za Imovinu i trgovanje za Europski gospodarski prostor.

Revolut, fintech platforma koja izaziva tradicionalne banke, u Hrvatskoj prema posljednjim izvješćima ima oko 400.000 korisnika. Istraživanje o ulaganjima provela je istraživačka tvrtka Dynata na reprezentativomi uzorku od 15.000 ljudi u 15 zemalj, uključujući Hrvatsku. Uvidi se temelje na prikupljenim podacima o klijentima investicijskih usluga Revoluta iz prve polovine 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close