Smart Industry
Napredna tehnologija

Pametna prometna rješenja: spas za zakrčene urbane sredine

Budućnost mobilnosti je ovdje i izgleda sjajno.

PD VL native tim
17. rujan 2024. u 22:00
Umjetna inteligencija i IoT omogućuju efikasno upravljanje zagušenjima na cestama te stvaranje brže mreže gradskog prijevoza/Shutterstock

Parkiranje, tj. upravljanje prometom u mirovanju, smanjenje prometnih gužvi, efikasniji javni prijevoz putnika, bolji nadzor i kontrola prometnih tokova, neki su od najvećih izazova svakog urbanog područja u kojem ‘vladaju’ prometne gužve.

Kako se urbanizacija povećava (procjenjuje se kako će do 2050. u Europi u urbanom okružju živjeti 82% populacije!), a i zabrinutost za okoliš raste, uloga inteligentnih transportnih sustava (ITS-a) ili skupa tehnoloških i poslovnih rješenja za postizanje učinkovitog, pouzdanog, sigurnog i čistog prijevoza putnika i roba, postaje sve važnija u rješavanju izazova.

Najveći globalni trend u ITS-u trenutačno je integracija 5G tehnologije, što će zbog superiorne brzine i izvanrednih mogućnosti povezivanja prije svega poboljšati komunikaciju u stvarnom vremenu među svim sudionicima prometa.

Za centar grada s manje vozila

Ericsson Nikola Tesla nudi i rješenja i za podizanje atraktivnosti javnog prijevoza putnika.

Umjetna inteligencija i IoT omogućuju, pak, efikasno upravljanje zagušenjima na cestama te stvaranje brže mreže gradskog prijevoza, što je svakako jedan od najvećih izazova i u Hrvatskoj, gdje je promet posljednjih godina sve ‘pametniji’. Naime, svoja rješenja za inteligentne transportne sustave Ericsson Nikola Tesla dosad je isporučio nizu gradova.

U Splitu je tako u tijeku implementacija sustava za upravljanje prometom, koji se prije toga testiran i u Rijeci u sklopu projekta CEKOM (Centar kompetencija za pametne gradove). Također, u Splitu je implementiran i sustav za pametno vanjsko parkiranje temeljen na IoT tehnologiji, a u sklopu projekta H2020 OLGA rađena je optimizacija ključnih dionika javnog prijevoza u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Ključni resurs

Ova kompanija, otkriva dr. sc. Krešimir Vidović, implementirala je i sustav Nacionalne pristupne točke za informacije o multimodalnim putovanjima za Hrvatske ceste. To konkretno znači da putnik na jednom mjestu, putem pametnog uređaja, može izabrati različite vrste prijevoza i prijevoznih sredstava za sva svoja putovanja unutar Hrvatske.

Vidović: Za kvalitetno upravljanje prometom u gradu potrebno je odluke donositi temeljem pouzdanih i točnih prometnih informacija u stvarnom vremenu.

Uz to što omogućuju upravljanje i optimizaciju prometa na svim razinama, napredna rješenja Ericssona Nikole Tesle olakšavaju i upravljanje kriznim situacijama, omogućavaju multimodalni transport, energetsku učinkovitost i smanjenje emisije stakleničkih plinova. S obzirom na okolnosti, odnosno gužve kojima svakodnevno svjedočimo, nadzor i upravljanje prometom u velikim gradovima čini se kao ključan resurs.

“Suvremeni centri za upravljanje prometom u gradovima omogućavaju, primjerice, upravljanje semaforima i izmjenjivim prometnim znakovima kao i upravljanje i prioritizaciju vozila žurnih službi i javnog gradskog prometa. Za kvalitetno upravljanje prometom u gradu potrebno je odluke donositi temeljem pouzdanih i točnih prometnih informacija u stvarnom vremenu, pri čemu je važno imati rješenje koje je temeljeno na platformi Interneta Stvari (engl. Internet of Things – IoT).

dr. sc. Krešimir Vidović, stručnjak Ericssona Nikole Tesle za korištenje ICT-a u prometu i transportu/PD

Ono omogućava povezivanje i prihvat podataka niza osjetila na prometnoj mreži, poput senzora za brojenje prometa, mjerenja meteoroloških ili ekoloških parametara ili zaprimanja naprednih informacija iz samih vozila. Korištenjem naprednih analitičkih sustava temeljenih na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji sustav omogućava naprednu identifikaciju anomalija ili incidenata temeljem podataka.

Na taj način, operatora u centru može upozoriti na neželjeni događaj odmah po njegovom nastanku, a često i predvidjeti kada će do nekog od njih doći, poput stvaranja zagušenja temeljem analize podataka i usporedbom s povijesnim vrijednostima”, objašnjava dr. sc. Vidović.

Moderni gradovi

Svoja rješenja za inteligentne transportne sustave Ericsson Nikola Tesla dosad je isporučio nizu gradova.

Praktično i održivo

Ericsson Nikola Tesla ima veliko iskustvo i u rješavanju jednog od gorućih problema svakog urbanog područja – parkiranja.

“Implementacijom pametnog sustava za upravljanje parkiranjem na ulicama, gradovi mogu transformirati način na koji se upravlja parkiranjem, potičući održivije, učinkovitije i korisniku prilagođeno urbano okruženje. Ovo inovativno rješenje ne rješava samo trenutne izazove parkiranja, već također pridonosi dugoročnoj viziji pametnih i povezanih gradova”, naglašava Krešimir Vidović.

Vodeći se potrebom za smanjenje broja osobnih automobila u centru grada, ova tvrtka nudi i rješenja i za podizanje atraktivnosti javnog prijevoza putnika – od udobnosti putovanja do informacija o popunjenosti u stvarnom vremenu. Budućnost mobilnosti je, čini se, ovdje i izgleda sjajno. I ne odnosi se samo na praktičnost, jer dok nastavljamo prihvaćati trendove u inteligentnim transportnim sustavima, veseli činjenica da sve to ide u prilog i održivosti.

* Sadržaj omogućio Ericsson Nikola Tesla

New Report

Close