Smart Industry
Siemens Xcelerator

Tvornica u njemačkom Erlangenu postavlja nove standarde u industrijskoj proizvodnji

Otvorena digitalna poslovna platforma, ubrzava digitalnu transformaciju tvrtki svih veličina.

PD VL native tim
17. rujan 2024. u 22:00
Jedan od ključnih elemenata Siemensove strategije je korištenje digitalnih blizanaca/Stephan Minx

Zaštita okoliša, štednja resursa i općenito briga o planetu smjer je u kojem ide većina industrija, a svakako je prioritet u budućnosti poslovanja. Energetska učinkovitost, kao ključna komponenta održivog razvoja, sve više se spominje kao temelj proizvodnje, ali i društva u cjelini.

Cilj joj je upotreba što manje energije, a da se to ne osjeti na krajnjem proizvodu. Nadalje, ključne tehnologije koje omogućuju transformaciju u održivo poduzeće osiguravaju njegovu spremnost za budućnost, kako bi ostali konkurentni.

Upravo to je smjer u kojem ide Siemensova tvornica u njemačkom Erlangenu kao predvodnik digitalne transformacije. Tvornica kontinuirano ulaže napore u energetsku efikasnost i smanjuje vrijeme izlaska proizvoda na tržište uz istovremeno poboljšanje kvalitete.

Predvodnik digitalne transformacije

Siemensova tvornica kao predvodnik digitalne transformacije kontinuirano ulaže napore u energetsku efikasnost i smanjuje vrijeme izlaska proizvoda na tržište uz istovremeno poboljšanje kvalitete.

Napredne metode

Siemensova tvornica u Erlangenu postavlja nove standarde u industrijskoj proizvodnji kombiniranjem najnovijih tehnologija i održivih praksi. Ova tvornica, specijalizirana za proizvodnju SINAMICS frekventnih pretvarača, kontrolnih panela i energetske elektronike, koristi napredne metode kao što su digitalni blizanci, umjetna inteligencija, konvergencija IT/OT sustava i industrijski metaverzum.

Jedan od ključnih elemenata Siemensove strategije je korištenje digitalnih blizanaca. Digitalni blizanac je virtualni model fizičkog objekta ili sustava koji omogućuje simulaciju, analizu i optimizaciju proizvodnih procesa u stvarnom vremenu. Korištenjem digitalnih blizanaca, Siemens može predvidjeti potencijalne izazove, optimizirati performanse i smanjiti vrijeme zastoja. Uz pomoć digitalnih blizanaca tvornica u Erlangen smanjila je cirkulaciju materijala za oko 40 %.

Simulacija i optimizacija proizvodnih procesa/Stephan Minx

Umjetna inteligencija (UI) igra ključnu ulogu u analizi podataka prikupljenih iz proizvodnih procesa. UI algoritmi omogućuju prediktivno održavanje, što znači da se kvarovi mogu predvidjeti i spriječiti prije nego što se dogode. Ovo rezultira smanjenjem troškova održavanja i povećanjem učinkovitosti proizvodnje. Tvornica koristi industrijsku umjetnu inteligenciju (UI), između ostalog, u proizvodnji SINAMICS proizvoda kako bi osigurala višu kvalitetu i povećala učinkovitost proizvodnje. UI algoritmi mogu identificirati 60 % lažnih alarma, smanjujući manualni rad za 60 %.

Konvergencija IT (informacijske tehnologije) i OT (operativne tehnologije) sustava omogućuje integraciju podataka iz različitih izvora, čime se poboljšava transparentnost i kontrola nad proizvodnim procesima. Ova integracija omogućuje brže donošenje odluka i povećava fleksibilnost proizvodnje.

IT/OT konvergencija pomaže Siemensovoj tvornici Erlangen u upravljanju svakodnevnim operacijama. Analiza podataka o proizvodnji dovodi do novih uvida koji pomažu povećati produktivnost strojeva poboljšavajući njihovu dostupnost. Također pruža podatke koji su omogućili 70 % manje energije za pogon stroja.

Industrijski metaverzum je koncept koji kombinira stvarni i digitalni svijet kako bi se stvorilo virtualno okruženje za simulaciju i optimizaciju proizvodnih procesa. Korištenjem industrijskog metaverzuma, Siemens može testirati nove proizvodne linije, optimizirati postojeće procese i educirati zaposlenike u sigurnom i kontroliranom okruženju.

U Erlangenu se trenutno koristi za optimizaciju i ubrzanje planiranja, na primjer za proširenje proizvodnje. Također se koristi za prepoznavanje odstupanja u proizvodnom procesu kako bi se proizvodnja mogla kontinuirano optimizirati.

Kombiniranje najnovijih tehnologija i održivih praksi/Stephan Minx

Spremni za budućnost

Jedan od ključnih uspjeha tvornice nakon implementacije tih tehnologija je prepolovljenje ugljičnog otiska, značajno poboljšanje kvalitete procesa i ubrzanje vremena izlaska proizvoda na tržište. Ove inovacije omogućuju tvornici da ostane konkurentna kao održivo digitalno poduzeće, spremno za izazove budućnosti.

U svemu tome Siemens Xcelerator igra presudnu ulogu jer omogućuje tvornici brzu integraciju novih tehnologija u njihov ekosustav kako bi ih mogli vrlo brzo primijeniti. Ono što je postigla tvornica u Erlangenu mogu postići i druge tvrtke. Siemens Xcelerator, Siemensova otvorena digitalna poslovna platforma, ubrzava digitalnu transformaciju tvrtki svih veličina.

Sve više i više tvrtki svih veličina prihvaća Siemens Xcelerator i njegovu uslugu omogućenu u cloudu, dokazujući da mogu preuzeti njezine ponude kako i kada im trebaju. Kao interni korisnik Siemensovih rješenja, tvornica testira i poboljšava ta rješenja za dobrobit kupaca i partnera.

* Sadržaj omogućio Siemens

New Report

Close