Digitalizacija pravosuđa i zelena tranzicija glavne teme najvećeg CRANE Bruncha

Autor: Objava za medije , 17. rujan 2024. u 11:35

Najveći do sada CRANE Brunch održan je na imanju Green Hills Estate u mjestu Tihočaj u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje čija je posljednja stanovnica, 98 godišnja Mare Gvozdanović preminula prije desetak dana.

Na susretu u partnerstvu s Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Večernjim listom koji je okupio više od 150 članova Vlade RH, saborskih zastupnika, čelnika institucija, veleposlanika, ali i više od pedesetak uspješnih poduzetnika i investitora raspravljalo se o reformi pravosuđa koja je nužno potrebna da bi se ubrzali procesi poput upisa promjena u sudske registre te zelenoj tranziciji. CRANE Brunchu prisustvovali su između ostalih izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Andro Krstulović Opara, ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske Simon Thomas, veleposlanik Države Izrael Gary Koren, veleposlanica Kanade Jessica Blitt, veleposlanik Mađarske Csaba Demcsak i mnoge druge osobe iz gospodarskog i javnog života.

“U mnogim interakcijama sa stranom investicijskom zajednicom kao prvu prepreku investiranja u Hrvatsku ističu upravo nepovjerenje u pravosudni sistem. Zbog toga smo i danas ovdje da otvorimo važna pitanja ubrzavanja procesa koji nama poduzetnicima i investitorima otežavaju poslovanje. Čekanje npr. više od osam mjeseci za običan upis promjene u sudski registar nama je neprihvatljivo i vjerujemo da će digitalizacijom procesa koju je najavio ministar Habijan ovakve stvari biti bitno ubrzane.” izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i investitora CRANE i domaćin događanja

Ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan istaknuo je važnost ovakvih skupova te najavio prve veće promjene.

“Uskoro ćemo imati priliku vidjeti i pilot projekt na 4 trgovačka suda u Hrvatskoj, to sad govorimo o trgovačkim sudovima bez papira gdje već imamo i e komunikaciju koja je uvedena pogotovo zato što većina pravnih osoba jesu obveznici e komunikacije, a sada ćemo pokušati maknuti papire i napraviti potpuno elektronički sudski spis.” istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije pohvalila je angažman poduzetnika te najavila pojednostavljenje i ubrzavanje procesa izrade studije utjecaja na okoliš.

“To je bio jedan od temeljnih prigovora naših poduzetnika te smo sastavili prijedlog koji do kraja 2025 ubrzava postupke koji vjerujem da će naći podršku a koji neće smanjiti kvalitetu ni ocjena ni procjena utjecaja na okoliš i prirodu.” izjavila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković.

“Osnova svakog dobrog okvira za poduzetništvo je upravo slušanje problema s kojima se investitori suočavaju. Zato smo danas ovdjekao predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i sretni smo što imamo dobre sugovornike s nizom konstruktivnih rješenja i prijedloga.” izjavio je Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

“Ovakve stvari nam trebaju jer mi smo peto po veličini zaštitno područje i ne naplaćujemo ulaz pa su nam mogućnosti ograničene. Bitan je spoj javno – privatnog partnerstva poput ovog jer sada je važan

fokus skrenut na nas i nastojat ćemo ga iskoristiti maksimalno.” Izjavio je ravnatelj PP Žumberak – Samoborsko gorje Kristijan Brkić

U prvoj panel raspravi naziva Što nam je potrebno za brz i učinkovit pravni okvir kao temelj poduzetničkog ekosustava? Može li digitalizacija pravosudnog sustava ubrzati procese i stvoriti bolju klimu za investicije? pod moderatorstvom Mislava Bradvice, člana CRANE-a i partnerau BWCS društvu sudjelovali su ministar Damir Habijan, Predsjednik Upravnog vijeća specijalne bolnice Sveta Katarina Dragan Primorac, veleposlanik UK Simon Thomas i Boro Vujović, direktor Opereta nekretnina i član Upravnog odbora CRANE-a.

Drugi panel Važnost ulaganja u ekologiju i društveno odgovorne projekte moderirao je glavni urednik Večernjeg lista i veliki zaljubljenik u Žumberak Dražen Klarić, a sudionici su bili ministrica Marija Vučković, Adrian Ježina – predsjednik Uprave Telemach-a, ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Kristijan Brkić te investitor u Žumberak i predsjednik CRANE-a Davorin Štetner.

Skup je završio predavanjem o važnosti inovacija koje je održao veleposlanik Države Izrael Gary Koren, a osim navedenog skupu je od strane Vedrana Antoljaka predstavljen zanimljiv sustav Smart Regul(AI)te.

Hrvatska mreža poslovnih anđela – CRANE osnovana je 2008. godine i kao takva jedna je od najstarijih udruženja poslovnih anđela i investitora Europe. Članstvo joj čine redom vrhunski i uspješni serijski poduzetnici, manageri i investitori. U posljednjih 16 godina CRANE je aktivno sudjelovao u kreiranju brojnih politika, zakona te strategija kako bi Hrvatska postala boljim mjestom za investitore i poduzetnike, a članovi CRANE-a obnašali su i obnašaju savjetničke dužnosti predsjednika država, ministara, Vlada te ostalih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close