U Hrvatskoj rast plaća veći nego igdje u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 07:44
Najviše je i u eurozoni i u EU porastao ukupan trošak rada u građevinskom sektoru, za 5,3 odnosno za 5,8%/K. Štedul Fabac/PIXSELL

Najviše je i u eurozoni i u EU porastao ukupan trošak rada u građevinskom sektoru.

Hrvatska je u drugom tromjesečju zabilježila najveći rast nominalnih troškova rada po satu među zemljama EU-a, više nego trostruko snažniji od europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Eurostata.

U eurozoni je nominalni trošak rada po satu u drugom tromjesečju uvećan za 4,7% u odnosu na isto razdoblje 2023., pokazuju kalendarski prilagođeni podaci Eurostata.

U prva tri ovogodišnja mjeseca bio je veći za 5%, prema revidiranom podatku. Na razini EU-a porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 5,2%, nakon 5,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca, potvrdio je statistički ured.

Trošak plaća u eurozoni uvećan je u proljetnom tromjesečju za 4,5%, a trošak doprinosa za 5,2%. U EU je trošak plaća porastao za 5,1%, a trošak doprinosa za 5,4%, pokazuju tablice statističkog ureda.

Najviše je i u eurozoni i u EU porastao ukupan trošak rada u građevinskom sektoru, za 5,3 odnosno za 5,8%, a od zemalja, dakle u Hrvatskoj gdje su nominalni troškovi plaća i doprinosa skočili za 17,6% u odnosu na isto razdoblje 2023. U prvom tromjesečju uvećani su, prema revidiranom podatku, rasli za 15,8%.

Uz bok Hrvatskoj smjestila se Bugarska s rastom ukupnog troška rada od 15,4%, a blizu je i Rumunjska gdje je uvećan za 15%. Najblaže su pak porasli troškovi rada u Belgiji i Finskoj, za 2,6 odnosno za 2,1%.

Komentirajte prvi

New Report

Close