Uragan Francine zatvorio petinu bušotina u Meksičkom zaljevu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 13:15
Proizvodnja nafte na platformama smanjena je zbog Francine za 1,16 milijuna barela/Shutterstock

Francine je prošla kroz glavno proizvodno područje naftnih i plinskih tvrtki u američkog dijelu Meksičkog zaljeva.

Uragan Francine zatvorio je gotovo petinu proizvodnje nafte i 28 posto proizvodnje prirodnog plina u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, izvijestio je u nedjelju američki regulator za energiju.

Francine je prošla kroz glavno proizvodno područje naftnih i plinskih tvrtki u američkog dijelu Meksičkog zaljeva i krenula je na kopno kroz saveznu državu Louisianu kao uragan 2. kategorije, rušeći drveće, poplavivši obalna područja i prekinuvši opskrbu strujom u četiri savezne države na jugu SAD-a.

Proizvođači su u nedjelju u Meksičkom zaljevu proizveli 338.690 barela sirove nafte i gotovo 515 milijuna kubnih stopa (14,6 milijuna kubnih metara) prirodnog plina, procijenio je Ured za sigurnost i zaštitu okoliša.

Proizvodnja nafte na platformama smanjena je zbog Francine za 1,16 milijuna barela, a proizvodnja plina za 4,635 milijardi kubnih stopa (131,3 milijuna kubnih metara), prema Reutersovim dnevnim procjenama BSEE. U nedjelju zatvoreno je bilo 37 evakuiranih naftnih i plinskih platformi u Meksičkom zaljevu, otprilike desetina.

Prošli tjedan zatvorena je bila 171, objavio je regulator. U ponedjeljak su se cijene nafte stabilizirale jer su posljedice prolaska uragana uravnotežile stalne zabrinutosti oko svjetske potražnje za naftom s obzirom na stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva. Barel nafte tipa Brent porastao je 0,32 posto, na 71,84 dolara.

Očekuje se oprezno trgovanje dok Federalne rezerve ne donesu odluku o kamatnoj stopi u srijedu, rekla je analitičarka Phillip Nove Priyanka Sachdev dodajući da cijene i dalje podržava zabrinutost oko opskrbe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close