Rio Tinto: Ako se projekt Jadar realizira bit ćemo u Srbiji još najmanje 40 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 07:22
Prema najavama kompanije Rio Tinto, godišnji doprinos BDP-u od Projekta Jadar bio bi oko 695 milijuna eura/Shutterstock

Iz kompanije poručuju da je potrebno dodatno intenzivirati izravnu komunikaciju s građanima.

Bit ćemo u Srbiji još najmanje 40 godina ako se projekat Jadar realizira, ali prije nego što otvorimo rudnik, moramo dokazati Vladi i građanima Srbije da to možemo raditi sigurno”, rekao je Rio Tinto za Glas Amerike.

Dodali su da su poziv za sudjelovanje u javnoj raspravi prošle subote u Ljuboviji dobili iz ureda predsjednika Srbije, te smatraju da je rasprava “korak u dobrom smjeru”, kao i da je potrebno nastaviti komunikaciju “u tom smjeru”, javlja Nova.

Javna rasprava
Nakon javne rasprave koja je prije desetak dana održana u mjestu Ljubovija u zapadnoj Srbiji, a u kojoj su, osim predstavnika kompanije Rio Tinto, sudjelovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i nekoliko ministara iz Vlade, redakcija Glasa Amerike uputio je pitanja toj tvrtki, između ostalog o dojmovima s tog događaja, suradnji s Vladom Srbije, odnosu prema najglasnijim kritičarima projekta “Jadar”, ali i o planovima za budućnost.

Rio Tinto je naveo da su se tijekom javne rasprave u Ljuboviji čula različita viđenja projekta, ali i da je kvaliteta komunikacije bila na izuzetno visokoj razini.

Intenzivna komunikacija

Rio Tinto u posljednjih nekoliko mjeseci organizirao “više od 150 ovakvih događanja i razgovarala s više od 4000 građana Loznice i okolnih mjesta”.

“Razumijemo zabrinutost građana koji su pod utjecajem velike količine dezinformacija o projektu i zato cijenimo svaku priliku da s njima otvoreno razgovaramo o svim pitanjima koja ih se tiču”, poručuju iz tvrtke.

Istaknuli su kako je tvrtka Rio Tinto u posljednjih nekoliko mjeseci organizirala “više od 150 ovakvih događanja i razgovarala s više od 4000 građana Loznice i okolnih mjesta”.

“S obzirom na količinu i intenzitet lažnih vijesti o projektu koje se plasiraju putem medija o projektu “Jadar”, smatramo da je u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati izravnu komunikaciju s građanima”, dodali su.

Iz kompanije Rio Tinto priopćili su da njihovi najviši predstavnici kontinuirano borave u Srbiji te su u izravnoj komunikaciji ne samo s predstavnicima nadležnih institucija, već i s brojnim predstavnicima lokalne zajednice.

“Jedina razlika je u tome što je posljednji sastanak izvršnog direktora Jakoba Stausholma bio uz nazočnost kamera”, dodali su.

Naveli su da je njegov dolazak “pokazatelj posvećenosti koju kao kompanija imaju prema Srbiji i projektu “Jadar” te da se “shvaća” njegova osobna odgovornost u tom projektu.

Što se tiče njegovog osobnog angažmana u nadzoru projekta kako bi se on realizirao po najvišim standardima, razumljivo je budući da poslovni uspjeh Projekta ‘Jadar’ izravno ovisi o primjeni najviših standarda zaštite okoliša. “, istakli su. van.

Kako tvrde iz tvrtke, kontinuirano su pozivali sve zainteresirane strane na dijalog, uključujući i najoštrije kritičare Projekta “Jadar”, ali su u većini slučajeva dobivali negativne odgovore i potpunu nespremnost na dijalog s njihove strane.

Nema dijaloga
Jedna od aktivistica koja se protivi izgradnji rudnika litija Marijana Petković iz Saveza ekoloških organizacija Srbije izjavila je za Glas Amerike da je sigurna da ih je Rio Tinto kontaktirao, ali da su aktivisti nakon nekoliko sati prekinuli svaku komunikaciju s njima, i to zbog kolektivnih sastanaka na kojima je Rio Tinto, kako je navela, pokušao njima manipulirati.

“Nakon par kolektivnih sastanaka na kojima su pokušali manipulirati nama i tobože voditi dijalog s nama, a u isto vrijeme ispravljati greške na terenu za koje smo mi znali i koje smo im prezentirali, prekinuli smo svaku komunikaciju s njima i nismo se njima vidjeli od proljeća 2021. Tada su se pokušali naći s nama privatno, pojedinačno, što smo mi naravno odbili”, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close