Zaposleni u crnogorskim kladionicama dobili su ovlasti poreznika

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Izmjenama zakona uvedeno plaćanje poreza od 15 posto na razliku između uplate uloga i isplate dobitaka.

Zaposleni u crnogorskim kladionicama, kockarnicama i automat klubovima od početka sljedeće godine postat će ovlaštene osobe za identifikaciju dobitnika i obračun poreza. Predviđeno je to izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koje će u Crnoj Gori stupiti na snagu 1. siječnja 2025. godine.

Promjena modela oporezivanja
Izmjenama zakona uvedeno je plaćanje poreza od 15 posto na razliku između uplate uloga i isplate dobitaka u svim igrama na sreću, a naknadno je izmjenama definirano da se to odnosi na dobitke veće od 300 eura, pišu podgoričke Vijesti..

Ovom promjenom zaposlenici su ovlašteni identificirati dobitnika, uzeti njegove osobne podatke, utvrditi njegov ulog i visinu dobitka, obračunati porez na razliku te izraditi neku vrstu poreznog rješenja na temelju kojeg bi igrač mogao umanjiti dobitak, a onda kroz neki nadograđeni informatički sustav taj novac simultano prebaciti na račun Porezne uprave.

Ove izmjene zakona izazvale su reakcije priređivača igara na sreću koji su tijekom javne rasprave izrazili svoje nezadovoljstvo. Njihova glavna zamjerka odnosi se na prebacivanje odgovornosti za naplatu poreza na gospodarske subjekte, što, kako navode, nije praksa nigdje u svijetu.

Također su upozorili da bi nova pravila mogla dovesti igrače u sivu zonu i dovesti do smanjenja prihoda. ”Igrači će biti zaštićeni jer neće morati podnositi porezne prijave, a država će porez zapravo naplaćivati ​​na licu mjesta”, stoji u priopćenju Ministarstva financija koje je odbilo zahtjeve organizatora za dodatnim rokom od podešavanje.

Ministarstvo ističe da će svi organizatori imati dovoljno vremena da unaprijede svoje informacijske sustave, jer je primjena zakona odgođena za 2025. godinu.

Rastu prihodi
Uprava za igre na sreću priopćila je da ukupni prihodi od igara na sreću i nagradnih igara na dan 31. kolovoza iznose 20.892.133,67 eura, što je povećanje od 82,46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću od 1. siječnja ove godine, podsjećaju, počela je primjena oporezivanja varijabilnog dijela koncesijske naknade za priređivanje igara na sreću putem interneta i drugih telekomunikacijskih sredstava.

”Po ovoj osnovi dodatno je naplaćeno 5.720.052,43 eura, te sukladno tome ukupan prihod u ovom segmentu iznosi 7.454.891,14 eura, zaključno s kolovozom 2024. godine”, navodi se u priopćenju. Prema njihovoj evidenciji, trenutno je u Crnoj Gori aktivno 38 registriranih priređivača.

Komentirajte prvi

New Report

Close