Oštra bitka za svakog korisnika brzog interneta

Autor: Tanja Ivančić , 13. rujan 2024. u 10:46
Foto: pixabay

Svi igrač na tržištu i dalje dižu ulaganja u optiku. Mali telekomi zasad stabilni, ali se žale.

Telekom operatori na tržištu brzog fiksnog interneta, bar kada se radi o 72 područja u Hrvatskoj, trebali bi voditi oštru tržišnu utakmicu za korisnike. Cijene bi trebale biti povoljnije, a ulaganja sve više. Tako je to zamislio regulator odnosno Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM kada je donosio odluku o deregulaciji tog dijela tržišta. Naime, po prvi puta na tržištu elektroničkih komunikacija, prošle godine, a na temelju Analize, Hrvatska je podijeljena na 572 jedinice, na kojima su se promatrali udjeli operatora, te se zaključilo da se u 72 područja treba deregulirati ponuda brzog interneta. To u praksi znači da Hrvatski Telekom kao tvrtka sa značajnom tržišnom snagom u RH, ne vlada jednako cijelim teritorijem već se u 72 područja može, bez regulatornih ograničenja, slobodno ‘igrati’ na tržištu i formirati cijene. Ostali nacionalni operatori A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, nisu podržali tu odluku, dapače, oštro su kritizirali namjeru regulatora, tvrdeći da je odluka preuranjena, a da će posljedice biti štetne po tržište u vidu manjih investicija i prevage HT-a.

Alternativni lokalni telekomi, pak, u dijelu koji ih je obuhvatio, snažno su se, također protivili takvoj deregulaciji. Ipak, HAKOM prigovore i nastojanja da se odgodi deregulacija nije uzeo u obzir. A nakon perioda prilagodbe, s 1. prosinca 2023, deregulacija je provedena, s napomenom da će pomno paziti na reakcije na tržištu. Prema podacima za prvi kvartal, iz HAKOM-a su nam kazali da je “nastavljen trend pada tržišnog udjela A1 na tržištu velikog kapaciteta koji je započet i prije deregulacije, a posljedica je sve većeg ulaganja i drugih operatora u VHCN mreže i time većeg ukupnog broja priključaka putem tih novih mreža”. Nadalje izvijestili su iz HAKOM-a kako je “trenutačno slična situacija na konkurentnim područjima koja su deregulirana i na nekonkurentnim područjima koja su još regulirana”.

Promocijama do korisnika

“S obzirom na to da je prošlo relativno kratko vrijeme od stupanja na snagu deregulacije, konačne zaključke o utjecaju na tržište nemoguće je donositi, no prvi podaci pokazuju očekivani trend rasta ukupnog broja priključaka i dinamiku u tržišnim udjelima koja odgovara količini novih VHCN priključaka. Svi operatori nastavili su s ulaganjima u VHCN mreže te deregulacija nije dovela do smanjenja ili prestanka ulaganja. Naprotiv, svi veći operatori u prva dva tromjesečja 2024. imali su veća ulaganja u VHCN mreže nego u istom razdoblju 2023., prije deregulacije”, istaknuli su iz HAKOM-a, pozivajući se na prikupljene podatke.

“Vidljivo je da je deregulacija na dereguliranim područjima povećala dinamiku na maloprodajnom tržištu. Naime, stupanjem na snagu deregulacije HT je formirao posebne maloprodajne ponude na dereguliranim područjima i smanjio maloprodajne cijene na optičkim internet paketima tako da uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca nudi dulje razdoblje korištenja promocije. Primjerice, mjesečna naknada na takvim paketima na dereguliranim područjima iznosi 1 euro kroz razdoblje od 6 ili 9 mjeseci dok na reguliranom području mjesečna naknada iznosi 1 euro kroz razdoblje od 3 mjeseca. Cijene optičkih internet paketa uz ugovornu obvezu na 12 mjeseci ili bez ugovorenog obveznog razdoblja trajanja jednake su na reguliranim i dereguliranim područjima.

Osim produljenja razdoblja promotivnih pogodnosti HT je, za neke ponude koje se prodaju pod brendom Iskon, smanjio i cijene usluga pružane putem svjetlovodne mreže. Na HT-ove posebne ponude za deregulirana područja reagiraju i drugi operatori sa svojim promotivnim pogodnostima, što očekivano povećava dinamiku tržišnog natjecanja”, naglasili su iz HAKOM-a.

Iz Hrvatskog Telekoma po tom pitanju deregulacije optike, očekivano zadovoljno komentiraju, dok iz A1 Hrvatska na pitanja o deregulaciji nedavno su nam samo kratko potvrdili stajalište koje su iznijeli i uoči primjene te odluke. “Deregulacija omogućava daljnje jačanje dominantne pozicije HT-a na fiksnom tržištu, što demotivira ostale operatore na investiranje i dovodi u rizik nemogućnosti konkuriranja HT cijenama. Smatramo da je odluka o deregulaciji preuranjena”, poruka je iz A1.

Deregulacijom brzog interneta, ukazivali su alternativni lokalni operatori, najviše će upravo oni biti pogođeni. Požalili su se tada, da ih se tretira kao velike, i pritom ne vodi računa o njihovim troškovima i stvarnom stanju na tržištu. U najlošijem scenariju, mogli bi ostati bez svojih poslova i tvrtki, razmaše li se HT.

Neravnopravni na tržištu TV-a

Zasad, bar kada se radi o Magic.netu, takvo što se nije dogodilo, a tvrtka, tvrde, posluje stabilno. HT im je snažan konkurent, prije svega jer nudi paketirane usluge i promotivna razdoblja koja, možda nisu tržišno opravdana, odnosno u Magic.netu ih ne mogu pratiti.

“Da, deregulacija nam stvara probleme. Trenutačno, mi smo i dalje cjenovno konkurentni kada se radi samo o fiksnoj telefoniji i internetu. No za nas male, nije moguće imati konkurentnu TV ponudu. Mislim, da kada se radi o tom dijelu, postoji veliki propust na tržištu, te bi Agencije, HAKOM-a i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja o tome trebale povesti računa. Malim telekomima nemoguće je ponuditi adekvatan sportski paket, koji uvelike diktira prevagu korisnika”, kazuje, vlasnik i direktor Igor Magić.

Kako će se nadalje razvijati tržište, ostaje vidjeti. Zasad rastu na godišnjoj razini i ulažu u vlastitu infrastrukturu, vlastitim sredstvima i to u područja koja još nisu provela optiku, te nastoje u ‘svojim’ županijama sjeverozapadne Hrvatske, obuhvatiti cjelovite općine. Vjeruju da će im ta ulaganja, i posvećenost svakom korisniku, u konačnici donijeti prednost pred ‘velikima’.

Komentirajte prvi

New Report

Close