Važan posao OLAF dodijelio hrvatskoj kompaniji INsig2 – i to već treći put

Autor: Josipa Ban , 10. rujan 2024. u 07:23
Presudno je bilo iskustvo, kompetencija i vrhunski tim koji je INsig2 izgradio tijekom više od 20 godina poslovanja, ističe Goran Oparnica, direktor INsig2/PD

Tvrtka INsig2 osvojila je međunarodni tender vrijedan 7 milijuna eura.

Zagrebačka tvrtka INsig2 ponovno će, treći put, educirati europske istražitelje u području digitalne forenzike.

Posao vrijedan 7 milijuna eura narednih četiri godine INsig2 dobio je pobijedivši na međunarodnom natječaju Ureda Europske komisije za borbu protiv prijevara (OLAF), a provodit će ga u partnerstvu s tvrtkama Ventex i TMD Travel, koje su dio konzorcija koje predvodi INsig2.

Domaća kompanija specijalizirana za edukaciju iz domene digitalne forenzike prvi natječaj za OLAF osvojila je 2013., a drugi 2018.

Za njegovo ponovno osvajanje presudno je bilo iskustvo, kompetencija i vrhunski tim koji je INsig2 izgradio tijekom više od 20 godina poslovanja, ističe Goran Oparnica, direktor INsig2, dodavši da je upravo ovaj natječaj malu zagrebačku firmu pretvorio u globalnu.

Ključna znanja
Njihov tim će već u studenom u Pragu organizirati prvi od ukupno 8 edukacijskih treninga iz područja digitalne forenzike i analitike za policijske istražitelje iz EU-a, ali i država iz cijelog svijeta.

Program edukacije obuhvatit će širok spektar područja uključujući digitalne istrage Windows, Mac i Linux računala, mobilnih i pametnih telefona, forenziku mreža, internet forenziku, analizu kriptiranih podataka… Znanja su to bez kojih je u danas praktički nemoguće istraživati organizirani kriminal, kaže Oparnica.

“Čim dvije osobe komuniciraju mailom, mobitelom ili društvenim mrežama, iza sebe ostavljaju digitalnu prašinu. Često su upravo mrvice digitalne prašine presudne da se neko kriminalno djelo istraži. Posljednjih godina i iz naših medija vidimo koliko je digitalna komunikacija važna u rasvjetljavanju kriminalnih djela”, ističe direktor INsig2.

Globalna prisutnost
Koliko digitalna forenzika postaje važna, govori i podatak da je INsig2 već do 1. rujna dosegao cjelokupne lanjske prihode koji su iznosili 9,5 milijuna eura. A tek slijedi vrlo intenzivan – posljednji kvartal.

Većina njihovih klijenata dolazi iz javnog sektora, odnosno raznih agencija koje se bave provođenjem zakona, objašnjava Oparnica, dodajući da većinu prihoda, oko 60%, ostvaruju na domaćem tržištu dok je prije koronakrize taj udio bio obrnuti. Svejedno su i dalje globalno prisutni, a samo su ove godine odradili projekte na Bliskom istoku, u zapadnoj Africi i praktički cijeloj EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close