Analiza ‘špice’: I uz minuse u srpnju, sezona za ministra skoro pa idealna

Autor: Radmila Kovačević/VL , 10. rujan 2024. u 12:07
Ministar turizma i sporta Tonci Glavina i direktor Hrvatske turičticke zajednice Kristijan Staničić istaknuli su zadovoljstvo konačnim rezultatima srpnja i kolovoza/MIA SLAFHAUZER/PIXSELL

Od stranih turista 15,2 milijarde eura – 600 milijuna više nego lani. Očit je pad popunjenosti jer je više smještajnih kapaciteta, ali hoteli su ipak 2% puniji.

Iako su prvu polovicu ljeta obilježili minusi, sezona je za ministra turizma ‘skoro pa idealna”. Predsezona je bila rekordno dobra, a od početka godine do kraja kolovoza turista je ukupno bilo 16,9 milijuna i 4% više nego lani, dok je s 89,4 milijuna noćenja ostvaren plus od 1%.

Spasonosni kolovoz je pri tom donio 265.000 gostiju više nego lanjski, čime je srpanjski minus od 155.000 turista ‘popeglan’, a dva najturističkija mjeseca u godini na kraju su okončana s plusom od 110.000 gostiju.

Ne želimo proteste
“Mjerilo uspjeha su upravo pred i posezona. U srpnju i kolovozu, osim na kontinentu, praktički i nema prostora za rast. Ne želimo se dovesti u situaciju da turizam ugrozi kvalitetu života lokalnog stanovništva, kao što je slučaj u nekim talijanskim, španjolskim… destinacijama gdje se danas prosvjeduje protiv prekomjernog turizma”, kaže ministar turizma Tonči Glavina.

Nezadovoljstvo vlasnika apartmana i ugostitelja koji su se u srpnju žalili da su prazni objašnjava ‘hiperinflacijom ponude smještaja’, ali i rastom broja restorana.

U samoj špici i nema prostora za rast

‘Mjerilo uspjeha su upravo pred i posezona. U srpnju i kolovozu, osim na kontinentu, praktički i nema prostora za rast’.

“Puno govore podaci o popunjenosti. Recimo, 8. kolovoza, kada je u zemlji bilo najviše gostiju, hoteli su bili popunjeni 95 posto, kampovi 89, a smještaj u domaćinstvima 72 posto. Tijekom srpnja i kolovoza, pak, popunjenost privatnog smještaja pala je na svega 62 posto. To je jednostavno neodrživo”, kaže ministar Glavina i dodaje da je u turizmu trenutno 250.000 kreveta više nego 2019.

“To je rast od 15 posto, s tim da je najviše, čak 170.000 novih kreveta u nekomercijalnom smještaju, vikendicama i stanovima za odmor. U odnosu na lani, pak, novih je kreveta 67.000, od čega 27.000 u nekomercijalnom smještaju i 25.000 u objektima u domaćinstvu.

Pritom, sve vrste smještaja bilježe pad popunjenosti prema lani, jedino hoteli su 2% bolje popunjeni. Sve govori da su planovi upravljanja i razvoja turizma na razini destinacije itekako nužni. Vjerujem da će naše turističke destinacije u najvećem broju iskoristiti alate koje dobijaju Zakonom o turizmu.

Za razliku od ranije, nositelji lokalne vlasti sad će za svoje odluke imati konkretne stručne podloge i ne vjerujem da će se itko oglušiti ako one, recimo, pokazuju da je nekih kapaciteta previše. Dio prekobrojnih kapaciteta mora se staviti u dugoročni najam, a domaćine u privatnom smještaju odvojiti od rentijera”, poručio je Glavina.

Jadrolinijin rast putnika
Prema predviđanjima HNB-a ove će godine samo od stranih turista biti uprihođeno 15,2 milijarde eura, 600 milijuna eura više od lanjskih 14,6 milijardi. Ministar Glavina smatra da bi rast mogao biti i veći.

“Broj fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima u proteklih osam mjeseci porastao je za 5,5 posto prema lani, dok je njihova vrijednost porasla za 12% i premašila 5,4 milijarde eura – rekao je ministar i otkrio da je u tom razdoblju hrvatskim autocestama prošlo više od 53 milijuna vozila, 9% više nego prošle godine, brodovima Jadrolinije prevezeno je 9,6 milijuna putnika i 2,8 milijuna vozila što je rast od 2,4 posto, dok su zračne luke zabilježile veći promet u prosjeku 21 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close