Usporava rast cijena novih stanova, ali i dalje ne značajno

Autor: Josipa Ban , 08. rujan 2024. u 22:00
U Zagrebu je prosječna cijena u prvoj polovici godine iznosila 2830 eura, a u ostalim je naseljima 771 euro niža/Luka Stanzl/PIXSELL

Daljnje trendove cijena odredit će tržišna dinamika, a ona već neko vrijeme upućuje na usporavanje rasta.

Cijene stanova i dalje rastu. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvom polugodištu ove godine viša 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 4,8 posto u odnosu na drugu polovicu 2023.

Rast cijena novih stanova usporava, ali ne značajno. Pritom su oni koji su se odlučili na kupnju novog stana četvorni metar u prosjeku plaćali 2473 eura (bez POS), a oni koji su kupovali na temelju Programa društveno poticane stanogradnje 1342 eura. No, takvih je bilo tek 8,5 posto u ukupnom obujmu prodanih četvornih metara u prvoj polovici godine.

Također, statistika pokazuje da prosječna cijena prodanog novog stana po četvornom metru na razini Hrvatske jako varira. U Zagrebu je ta prosječna cijena u prvoj polovici godine iznosila čak 2830 eura, a u ostalim je naseljima čak 771 euro niža.

Daljnje trendove cijena odredit će tržišna dinamika, a ona već neko vrijeme upućuje na usporavanje rasta. Podaci Porezne uprave pokazuju pad broja kupoprodajnih transakcija. Njih je na razini prošle godine bilo 2500 manje u odnosu na 2022. (pad od 6,9%). Samih stanova lani je prodano 2000 manje, a u prvih šest mjeseci ove godine oko 500 manje.

“Standardni uzroci za smanjenje potražnje su previsoke tražene cijene, rast kamatnih stopa na kredite i smanjeni utjecaj inflacije s rastom kamata na depozite.

Možemo zaključiti da je tržište ušlo u novi ciklus u kojem će se trendovi mijenjati nakon osam godina uzastopnog rasta tržišta i cijena. Tijekom 2024. očekujemo, osim pada prometa, do čega je već došlo, posljedičnu korekciju cijena”, predviđaju stručnjaci Burza nekretnina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close