Podržimo održivo: Održivost ima snagu dovesti do konkretnih promjena

Autor: Promo , 06. rujan 2024. u 07:02

Kada govorimo o održivosti u poslovanju, pogrešno je poistovjećivati rast s razvojem. Isključivo fokusiranje na rast kao da nam nikad neće ponestati resursa nije recept za budućnost. Istinski razvoj podrazumijeva da možemo zadovoljiti potrebe današnjice bez ugrožavanja budućih generacija.

Promjena podrazumijeva i promjenu načina razmišljanja i procesa u nekoj organizaciji. Te nove vrijednosti te konkretne akcije i stvarne promjene koje će nas dovesti do cilja, tema su ovogodišnjeg izdanja konferencije Podržimo održivo, koje Hrvatska gospodarska komora po peti put organizira 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.

Globalni lideri u održivosti dominirat će pozornicom najznačajnije konferencije o održivosti za poslovni svijet. Publika će tako imati priliku čuti predavanje Monice Araya, savjetnice COP26 koja je zbog svojih stručnih radova iz sfere održivosti uvrštena na popis “BBC 100 Women”. U Zagreb stiže i stručnjak za održivo vodstvo i korporativnu odgovornost Ioannis Ioannou. Taj profesor London Business School smatra se jednim od najutjecajnijih mislilaca o odgovornom poslovanju jer njegovi uvidi inspiriraju i educiraju lidere diljem svijeta. Sudionike će inspirirati i Esko Aho, najmlađi premijer u povijesti Finske.

Luka Balen

Kroz bogat program panela i diskusija, sudionici će imati priliku čuti i primjere poduzeća koja se uspješno prilagođavaju novim tržišnim zahtjevima i regulativama uz pomoć inovacija. Tako će i ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen drugoga dana sudjelovati na panelu o sinergiji ESG-a kroz korporativno upravljanje i javne politike.

„Poslovanje prema ESG principima pred tvrtke stavlja nove izazove, s ciljem prelaska na zelenu i održivu ekonomiju. Uzme li se u obzir važnost svih mjera koje se putem trebaju implementirati na naš okoliš, na korisnike usluga ili proizvoda odnosno društvo u cjelini, takav način poslovanja puno je kvalitetniji i ima snagu koja će dovesti do konkretnih promjena. Implementaciju ovih načela prepoznali su i investitori, koji u takvim tvrtkama prepoznaju manji rizik, bolju pripremljenost na nesigurnost, ali orijentaciju na budućnost – i njih i cijelog planeta. Siguran sam da će to prepoznati i potrošači, koji će potražnju usmjeriti prema proizvodima i uslugama kompatibilnima sa njihovim vrijednostima,“ poručio je ususret konferenciji Balen.

Najbolje održive prakse hrvatskog gospodarstva

HGK ove godine po drugi put dodjeljuje nagrade za izvanredna postignuća u ESG praksama u Hrvatskoj na konferenciji Podržimo održivo. Komora je 2023. pokrenula novi model ocjenjivanja poduzeća temeljem njihovog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).  Na konferenciji će dodijeliti nagrade poduzećima koja su postigla najbolje ESG rezultate u šest kategorija – mala, srednja, velika, javna, financijske institucije te nagradu za primjer održivog poslovnog modela.

Konferenciju su dosad podržali Visa kao platinasti partner, Erste kao zlatni partner, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao srebrni, INA i NEXE kao brončani partner te Europska investicijska banka, Europska komisija i Ministarstvo financija Republike Hrvatske kao institucionalni partneri.

Više informacija o programu i predavačima dostupno je na webu HGK Podržimo održivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close