Kreatori politika trebaju poduzeti poteze da tehnologija dodatno ne poveća nejednakosti

Autor: Borivoje Dokler , 05. rujan 2024. u 22:00

Jednima će povećati produktivnost i plaće, a drugi će ostati bez posla.

Tvrtka Klarna, poznata po svojoj usluzi “kupi sada, plati kasnije”, planira se riješiti gotovo polovice zaposlenika u nadolazećim godinama radi učinkovitosti koje, kako tvrdi, proizlazi iz njezinih ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI). Tvrtka je već smanjila broj zaposlenika s 5000 na 3800 u prošloj godini, a namjerava ih smanjiti na 2000 koristeći AI u marketingu i korisničkoj službi.

Direktor tvrtke Sebastian Siemiatkowski rekao je za BBC da bi otpuštanja omogućila Klarni da preostalim radnicima poveća plaće. No, istaknuo je i kako bi vlast trebala razmisliti o tome što učiniti s AI-jem, za koji je predvidio da će imati “dramatičan utjecaj” na radna mjesta i društvo.

Rast profita i otpuštanja

“Mislim da bi političari već danas trebali razmotriti postoje li alternative kojima bi mogli učinkovito podržati ljude”, rekao je u programu Today na BBC Radio 4. Dodao je kako je “previše pojednostavljeno” reći da će se u budućnosti stvarati nova radna mjesta. “Možda možete postati influencer, ali teško je to učiniti ako imate 55 godina,” rekao je.

Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) također upozorava na značajan utjecaj AI-ja, procjenjujući da bi mogao utjecati na gotovo 40 posto poslova u svijetu. Kristalina Georgieva, glavna direktorica MMF-a, izjavila je da će “u većini scenarija, AI vjerojatno pogoršati ukupnu nejednakost”. Dodala je kako bi kreatori politika trebali rješavati ovaj “zabrinjavajući trend” kako bi “spriječili da tehnologija dodatno potakne društvene napetosti”. U analizi se navodi da će AI vjerojatno utjecati na oko 60 posto poslova u naprednim ekonomijama. U polovici tih slučajeva radnici mogu očekivati koristi od integracije AI-ja, što će povećati njihovu produktivnost. U ostalim slučajevima, AI će moći obavljati ključne zadatke koje trenutno izvršavaju ljudi, što bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, utjecati na plaće pa čak i dovesti do nestanka radnih mjesta.

40 posto

poslova na svijetu bit će pod utjecajem umjetne inteligencije

S druge strane, MMF predviđa da će tehnologija utjecati na samo 26 posto poslova u zemljama s niskim prihodima.

Glavna direktorica MMF-a istaknula je da mnoge zemlje s niskim prihodima nemaju infrastrukturu ili kvalificiranu radnu snagu za iskorištavanje prednosti AI-ja, što povećava rizik od produbljivanja globalne nejednakosti. Općenito, radnici s višim prihodima i mlađi radnici mogli bi doživjeti nesrazmjerno povećanje plaća nakon usvajanja AI-ja, dok bi radnici s nižim prihodima i stariji radnici mogli zaostajati, smatra MMF.

“Ključno je da zemlje uspostave sveobuhvatne socijalne mreže i ponude programe prekvalifikacije za ugrožene radnike,” rekla je Kristalina Georgieva. “Tako možemo učiniti AI tranziciju inkluzivnijom, zaštititi egzistenciju i smanjiti nejednakost.”

U izvješću Goldman Sachsa iz 2023. procjenjuje se da bi AI mogao zamijeniti oko 300 milijuna stalnih poslova, ali bi istovremeno mogla nastati i nova radna mjesta s povećanom produktivnosti.

Jedan od sektora koji već danas poprilično jako osjeća posljedice uvođenja AI u poslovanje je industrija videoigara. Iako i dalje donosi milijunske profite, tisuće radnika diljem svijeta izgubilo je posao, a neki uspješni studiji zatvoreni su u posljednje dvije godine. Ljudi iz industrije strahuju da će se otpuštanja i zatvaranja nastaviti. S druge strane, šefovi tvrtki ističu potencijal AI tehnologije kao mogućeg spasitelja. Tehnološki div Nvidia predstavio je impresivne prototipove razvojnih alata, a industrijski giganti poput Electronic Artsa i Ubisofta također ulažu u umjetnu inteligenciju. Tvrde da AI alati mogu uštedjeti vrijeme razvoja, osloboditi radnike da se fokusiraju na kreativnost i pružaju personaliziranije korisničko iskustvo. Iako se ovo čini kao idealno rješenje, s time se ne slaže Jess Hyland, dizajnerica videoigara i članica sindikata Independent Workers Union of Great Britain’s Game Workers i članica radne skupine za umjetnu inteligenciju. “Osobe koje su najuzbuđenije zbog AI-ja koji omogućuje kreativnost nisu kreativci”, kazala je za BBC i dodala da radnici sumnjaju da šefovi vide AI kao put prema smanjenju troškova, budući da je radna snaga njihov najveći trošak.

AI ne može zamijeniti ljude

Većina tvrtki koje razvijaju AI alate inzistira na tome da oni nisu dizajnirani da zamijene ljude, i postoji širok konsenzus da je tehnologija daleko od toga da to može učiniti. Jess Hyland kaže da je veći problem u tome što će se “poslovi promijeniti, ali ne na dobar način”. “Umjesto da stvaraju vlastiti materijal, umjetnici se boje da bi mogli završiti dopunjavajući AI-ove napore, umjesto obrnuto. Na primjer, javno dostupni AI generatori slika mogu brzo proizvesti impresivne rezultate iz jednostavnih tekstualnih uputa, ali su poznati po tome da loše prikazuju ruke. Također, često imaju problema s prikazivanjem stolica. Tako će dizajneri postati osobe koje će ispravljati ono što napravi AI”, smatra Jess Hyland.

Komentirajte prvi

New Report

Close