HOK: Rast troškova za energiju ugrozio bi i potrošače

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 21:59
Foto: Igor Soban/PIXSELL

U zahtjevu HOK navodi da je njihovom primjenom spašen veliki broj obrtnika od prestanka poslovanja te ukazuje na potrebu nastavka podrške Vlade sektoru obrtništva.

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu gospodarstva zahtjev za nastavkom provedbe mjera Vlade iz područja energetike. U zahtjevu HOK navodi da je njihovom primjenom spašen veliki broj obrtnika od prestanka poslovanja te ukazuje na potrebu nastavka podrške Vlade sektoru obrtništva.

“Svako povećanje cijena energenata uzrokovat će novo lančano povećanje ulaznih troškova, i to ne samo energije, već svih vrsta ulaznih troškova jer će više cijene rezultirati i povećanim cijenama svih ulaznih komponenti poslovanja i svih dobavljača”, upozoravaju ističući da bi prevaljivanje povećanih troškova na povećanje cijena proizvoda i usluga ugrozilo potrošače. Osim toga, ističu, povećanje cijena ima granice nakon kojih potražnja zbog cijene drastično opada te za posljedicu opet ima prestanak poslovanja.

“Smatramo da je potrebno mjere za smanjenje troškova energije za obrtnike svakako nastaviti, uz uvažavanje sadašnjih okolnosti, ali kako bi se i nadalje osigurala podrška njihovu poslovanju. Vlada je do sada u svakoj prilici pokazala da je partner hrvatskih obrtnika te se nadamo nastavku razumijevanja za specifične okolnosti u kojima obrtnici žive i rade. U ovom trenutku nas ima gotovo 120 tisuća i zapošljavamo 14% od ukupnog broja zaposlenih u RH, rastemo kontinuirano i značajno, ali nam treba stalna skrb i podrška”, apelira predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Komentirajte prvi

New Report

Close