Đedović Handanović: Francuzi će nam pomoći oko nuklearki

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 06:59

Francuski EDF bit će partner Srbiji u kontekstu nuklearne energije.

Srbija traži partnere u svijetu koji su među najboljima u određenim područjima, a francuska elektroprivreda (EDF) najveći je nuklearni operater na svijetu, s jedinstvenim iskustvom u cijelom životnom ciklusu nuklearnih elektrana, rekla je ministrica rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović. Ona je u intervjuu za jučerašnje izdanje Večernjih novosti izjavila da su dokumenti o suradnji u području nuklearne energije potpisani u nazočnosti predsjednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emmanuela Macrona, tijekom njihovih posljednjih susreta u Parizu i Beogradu, što govori o značaju ovog područja u ukupnoj bilateralnoj suradnji.

Procjena potencijala

“Na temelju potpisanog Memoranduma koji stvara okvir za dugoročni dijalog u području energetske tranzicije, potpisan je dokument o suradnji u procjeni potencijala za razvoj programa mirnodopske uporabe nuklearne energije u Srbiji – rekla je Dubravka Đedović Handanović, prenosi agencija Beta. Prema njezinim riječima, potpisivanjem Memoranduma s predstavnicima pet ministarstava i 20 fakulteta, znanstvenih institucija i energetskih kompanija u srpnju ove godine u području primjene razvoja nuklearne energije u Srbiji učinjen je važan korak ka objedinjavanju domaće struke i znanstvena zajednica. “Od EDF-a očekujemo podršku prvenstveno u razmjeni znanja i iskustava s ciljem jačanja domaćeg stručnog kadra, te tehničku pomoć u uspostavljanju zakonodavnog okvira u oblasti nuklearne energije – pojasnila je Đedović Handanović.

Na pitanje što bi korištenje nuklearne energije donijelo Srbiji, odgovorila je da je “od trenutka donošenja prve informirane odluke o izgradnji nuklearne elektrane do njenog puštanja u pogon potrebno najmanje 10 godina”.

“To znači da razmatranje korištenja nuklearne energije nije samo pitanje trenutne energetske situacije, već dio odgovora na pitanje kako ćemo osigurati dovoljno energije za naše građane i gospodarstvo u razdoblju od 15 ili 25 godina od danas, tijekom kojeg očekujemo smanjenje proizvodnje ugljena i povećanje potreba za energijom, prvenstveno zbog očekivanog rasta industrije, digitalizacije, umjetne inteligencije – dodala je ministrica.

“Zakon jasno zabranjuje izgradnju nuklearnih elektrana, kao i donošenje investicijskih odluka i izradu tehničke dokumentacije, odnosno projektiranja. Ono što mi radimo je da sagledavamo sve prednosti i nedostatke u kontekstu toga i dugoročnog planiranja naše energetike”, rekla je Đedović Handanović.

Izrada studije

Navela je da je za javni poziv koji je Ministarstvo raspisalo za izradu preliminarne tehničke studije za razmatranje korištenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe u Srbiji “stiglo veliko zanimanje velikih razvijenih kompanija, kako s istoka tako i sa zapada”. “Ona zapravo ima za cilj da analizira sve dostupne tehnologije, da pokaže koje su prednosti i mane tih tehnologija i koje bi mogle biti najbolje potencijalno primjenjive kod nas kada se za to stvore uvjeti – objasnila je Đedović Handanović, za Radio-televiziju Srbije (RTS), navodeći da je “evaluacija još u tijeku” pa ne može reći tko će raditi studiju.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close