Mariborska ljevaonica otišla u stečaj, pomoć nije bila moguća

Autor: Siniša Malus , 02. rujan 2024. u 21:59
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Većina potencijalnih kupaca očekivala je državnu potporu za kupnju, što nije dopušteno zbog pravila EU.

Okružni sud u Mariboru krajem prošlog tjedna započeo je stečajni postupak Mariborske livarne Maribor (MLM). Za upraviteljicu je imenovana Katarina Benedik, a vjerovnici imaju rok za prijavu svojih tražbina do 2. prosinca, stoji u objavi na Ajpesu, prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Prijedlog za stečaj ove nekada važne mariborske industrijske tvrtke, koja zapošljava oko 350 ljudi, podnijela je uprava MLM-a pod vodstvom Sama Iršiča, nakon što su to upravi nametnuli nadzornici tvrtke zbog neodrživih i nekontroliranih uvjeta likvidnosti. Slovenski državni holding (SDH), stopostotni vlasnik MLM-a i ujedno najveći vjerovnik – ostali vjerovnici su Gorenjska banka, SID banka i Ministarstvo gospodarstva, turizma i sporta – dugo je pokušavao pronaći strateški partner za MLM, no svi pokušaji prodaje završili su neuspješno. Većina potencijalnih kupaca očekivala je državnu potporu za kupnju, što nije dopušteno zbog pravila EU.

SDH je prilikom objave pokretanja stečaja istaknuo da je to težak i tužan ishod za zaposlenike, poslovne partnere, vlasnika i širu društvenu zajednicu, ali da se poslovni i financijski problemi ne mogu prevladati unatoč intenzivnim naporima da se tvrtka očuva preko posljednje desetljeće.

Kako su napisali, iskoristili su sve raspoložive mjere u skladu s europskim pravilima, ali dodatna financijska pomoć nije bila moguća jer bi predstavljala nezakonitu državnu potporu, niti je ekonomski opravdana.

Komentirajte prvi

New Report

Close